VIDEO: Jakým stylem plavou spermie? Vědci zmapovali jejich pohyb

Biologové použili zcela novou mapovací metodu na to, aby zjistili víc o podivném způsobu, jímž se pohybují spermie.

VIDEO: Jakým stylem plavou spermie? Vědci zmapovali jejich pohyb
VIDEO: Jakým stylem plavou spermie? Vědci zmapovali jejich pohyb
Zdroj: archiv

Poprvé v dějinách vědci zmapovali v 3D, jak a kudy plavou lidské spermie. Použili přitom revoluční technologie, která by už za pár let mohla změnit způsob, jak pozorujeme mikroorganismy. 

Spermie jsou malé a extrémně rychlé - pro biology tedy představují problém. Zachytit je totiž je velmi náročné. Přesto je studovat musíme, bez nich bychom totiž ani neexistovali… Nyní se spermiím dostal na kobylku vědecký tým vedený Aydoganem Ozcanem. 

Jak se mapuje pohyb spermie

Ozcan a jeho tým nejprve spermie opatřené ze spermobanky umístili na křemíkový senzorický čip. Pak na pohybující se spermie svítili z různých úhlů modrým a červeným světlem; celkem vědci pozorovali 24 tisíc spermií. Protože každá spermie osvícená dvěma druhy světla vrhala vždy dva různobarevné stíny, mohli biologové tyto stíny sledovat - a v počítačovém programu pak obě sady údajů zkombinovat. 

OBRAZEM: Spermie a vajíčko v okamžiku oplození aneb Zázrak života

Zatímco klasický mikroskop může v jednom okamžiku sledovat jen omezený počet spermií současně. S novou technologií vyvinutou na Kalifornské univerzitě se dá sledovat dráha až 1500 spermií - a to v třírozměrném prostoru. 

Podívejte se na atypický plavecký styl spermií připomínající vývrtku:

Experimentů zatím proběhlo jen relativně málo, ale vědci už objevili několik novinek týkajících se pohybu spermií. Především to, že spermie plavou několika různými styly. Většina spermií plavala po typické cestě - víceméně rovné linii. Ale menší množství se pohybovalo po spirálovité dráze, která připomínala vývrtku. A další spermie, jimž dali vědci přezdívku "hyperaktivní" zase často chaoticky měnily směr pohybu - díky tomu dokonce občas plavaly "proti proudu" - tedy proti směru pohybu ostatních spermií…

Nejlepší plavec oplodňuje?

Podle Ozcana (který m.j vyhrál cenu National Geographic pro mladé vědce) se zatím nepodařilo prokázat, že by existoval nějaký vztah mezi plaveckým stylem spermie a její úspěšností při oplodnění. Nová technologie však otevírá dveře k průzkumu, který by to mohl zjistit. 

Budoucnost patří ženám. Pět důvodů, proč jsou muži odepsaní

Tento objev má i ryze praktické aplikace - pokud by se technologie rozšířila, mohly by nové poznatky pomoci při léčení neplodnosti. A osvětlování modrým a červeným světlem by se dalo využít i v mnoha jiných oborech mikrobiologie a medicíny, například při studiu toho, jak efektivně působí léky na buňky…

Podívejte se na úžasné video, které ve 14-ti minutách shrne vše, co se stane od početí k narození:

 FOTO:  Thinkstock

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články