VIDEO: Miliony a miliony krabů zaplavily Panenské ostrovy

Miliony krabů poustevníků nafilmoval fotograf Steve Simonsen při jejich každoroční migraci. Podívejte se na video!

VIDEO: Miliony a miliony krabů zaplavily Panenské ostrovy
VIDEO: Miliony a miliony krabů zaplavily Panenské ostrovy
Zdroj: archiv

Pláž Nanny Point u města St. John se stává útočištěm migrujících krabů poustevníků rok co rok. Tentokrát jich však bylo výjimečně hodně. Protože se doba jejich migrace rok od roku liší, málokdy se podaří jejich pouť nafotit nebo nafilmovat. Tentokrát to vyšlo naprostou náhodou: Simonsenovi zavolala jeho kamarádka, která viděla krabí invazi na vlastní oči. Fotograf si sbalil výbavu a okamžitě vyrazil za jedinečným obrazovým úlovkem. 

Krabi poustevníci žijí především na pevnině, ale celý život si udržují vztah k vodě a moři. Bez vody nedokážou žít – proto si některé druhy nosí její zásobárnu na krunýři. Do moře se tito krabi vracejí pravidelně především kvůli páření: pak se hromadně nahrnou z ostrovů na pláže a tam, v mělké vodě, oplodní vajíčka. A zase se vrátí ke svému běžnému životu; tento cyklus opakují celý život, někteří přitom žijí až 70 let!

Krabi poustevníci dokáží improvizovat. Důkazem je ulita z LEGA

Mladí krabi se pak rodí na mělčinách, kde tráví první měsíce života. Ti šťastnější se pak vydají na souš – ti méně šťastní se stanou potravou pro desítky druhů ryb a ptáků, kteří se jimi živí…

FOTO: Vimeo

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články