VIDEO: NASA natočila explozi novy

Dalekohledy NASA zachytily na konci dubna něco, co se jen tak nevidí – natočily binární hvězdný systém, který právě explodoval. Jde tedy o novu.

VIDEO: NASA natočila explozi novy
VIDEO: NASA natočila explozi novy
Zdroj: archiv

Družice STEREO-B normálně sleduje Slunce. 20. dubna ale pozorovala vzdálený zářivý objekt. Šlo o novu Sagitarii. Nova je astronomický jev, při němž dojde k obrovsky silné termonukleární reakci způsobené nahromaděním vodíkového a heliového plazmatu na povrchu bílého trpaslíka v soustavě těsné dvojhvězdy.

Bílý trpaslík, který nasával hmotu od rudého obra, s nímž dvojhvězdu tvoří, během této reakce prudce zvýšil jasnost – odhadem až milionkrát. Během čtyř dní dosáhla nova Sagitarii magnitudy 8,5; nebyla tedy ještě pozorovatelná pouhým okem, ale pomocí přístrojů to šlo úplně bez problémů.

K opětovnému vzplanutí novy může dojít kdykoliv, zřejmě však až za delší dobu. U mnoha dvojhvězd se totiž proces přenosu látky z obra na trpaslíka obnoví a může tedy dojít k opětovnému vzplanutí novy.

Například RS Ophiuchi už takto vzplanula šestkrát, naposledy v roce 2006. I klasické novy však zřejmě vzplanou vícekrát, jen je perioda opakování příliš velká na to, aby ji člověk zaregistroval…

FOTO: Wikimedia Commons a NASA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články