VIDEO: Obří draci kladou vejce. Unikátní rozmnožení: samice se obejde bez samce

Zoo Praha je, co se týká chovu varanů komodských, světová špička. Před týdnem tam samice Aranka znovu, tentokrát už pošesté, nakladla svá vejce.

VIDEO: Obří draci kladou vejce. Unikátní rozmnožení: samice se obejde bez samce
VIDEO: Obří draci kladou vejce. Unikátní rozmnožení: samice se obejde bez samce
Zdroj: archiv

Varani komodští jsou neuvěřitelní – vůbec největší ještěři světa schopní zabít člověka jsou tak zajímaví, že bychom o nich mohli psát pětkrát do měsíce. Mají jedové žlázy pod zuby, samci dva penisy a samice k rozmnožování nepotřebují vůbec samce. Až třímetroví ještěři byli objevení teprve roku 1912 – vyděšení Evropané je začali nazývat draky. Pokud je chcete vidět v pražské zoo, zamiřte do pavilonu Indonéská džungle. 

Desetiletá samice Aranka nejprve vyhrabala svými ostrými drápy díru do písku a pak až do betonu. Po celonoční práci si na dvě hodiny odpočinula a pak dalších sedm hodin kladla vejce do vybraného místa. Samice si pro potřebu snášení vajec vyhrabala asi metr a půl dlouhý tunel – dál už ale do života mláďat nevstoupí. Ošetřovatelé je z písku vybrali a umístili do místa, kde budou mít vejce ideální podmínky pro pozdější klubání. To ale nastane až za 200 dní. 

Jak se páří varani

Aranka snesla v pražské zoologické zahradě už šestou snůšku vajec. Mezi komodskými rekordmany žijícími v evropských zoologických zahradách je jednoznačnou rekordmankou. V Evropě se totiž ještě žádná samice nedožila druhých mláďat. Může za to především bouřlivý akt páření. Při něm se varani k sobě sice chovají láskyplně – ale když samec nějakou náhodou samici poraní, jeho instinkty způsobí, že je občas začne považovat za kořist. Pach krve spustí lovecký instinkt a samec pak partnerku rozsápe svými žiletkově ostrými drápy na kusy. 

Tato vejce byla oplodněna samcem, ale když je v přírodě potřeba, jsou samice schopné obejít se i bez něj. Varanice umí oplodnit vejce i samce; ovládají totiž tzv. partenogenetické rozmnožování. Mláďata, která se z takového vejce narodí, jsou vždy jen samci. Proč? Varani komodští žijí na ostrovech. Občas se tedy stane, že na nějakém uvízne jenom samice - aniž by tam byl nějaký samec, s nímž by mohla počít novou varaní generaci. A tak samice využije partenogonetického způsobu rozmnožování - pokud se pak spáří s vlastními syny, přijdou na svět noví, normální varani. 

Video: Zoologická zahrada Praha

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články