VIDEO: Pašerácké tunely najdete po celém světě. Jaké jsou ty nejrafinovanější?

Pašeráctví je staré jako lidstvo samo. Vždy bylo, je a bude součástí ekonomiky. Pašerácké tunely jsou toho důkazem.

VIDEO: Pašerácké tunely najdete po celém světě. Jaké jsou ty nejrafinovanější?
VIDEO: Pašerácké tunely najdete po celém světě. Jaké jsou ty nejrafinovanější?
Zdroj: archiv

Utajený transport zboží přes hranice států nebo střežená místa kdekoli na světě souvisí především s ilegálním obchodem a dalšími trestnými činy. Motivy jsou různé: ušetřit peníze za daně, dovážet kradené zboží nebo prostě jen dostat nějaké zboží tam, kde je o něj zájem, ale jeho dovoz je z různých důvodů ilegální. K pašeráctví dochází, když nejsou přeshraniční oblasti v rovnováze - na každé straně "barikády" panuje jiná daňová politika, jiná životní úroveň nebo platí jiné zákony.

Potopený zámek pod Istanbulem: Obrovská vodní nádrž vypadá jako chrám

Zboží (ale i lidé) se pašuje nejrůznějšími způsoby - v zavazadle, dopravními prostředky, v těle a nebo právě pašeráckými tunely. Všichni vědí, že existují, ale byli jste někdy v nějakém? Viděli jste nějaký? Máte představu, jak vypadají a jak fungují? Jestli ne, čtěte dál. A pokud ano, čtěte také.

Podívejte se na video pašeráckého tunelu mezi Spojenými státy a Mexikem:

 

Mezi Mexikem a USA

Na těchto hranicích se pašují především a jedině drogy. Před několika roky, v roce 2006, byl objeven jeden z tunelů. Informovalo o tom BBC. A nebyl to ledasjaký tunel - byl dlouhý třičtvrtě kilometru a táhl se od skladů poblíž letiště v Tijuaně do skladů ve městě San Diego. Když jej objevili, našli v něm 2 tuny marihuany. Podlaha byla betonová a stěny nebyly nijak chráněny - šlo pouze o odhalenou hlínu. Tunel byl však osvětlený a nechyběla ani ventilace s drenážním systémem.

FOTOGALERIE: Zdi mezi lidmi vytváří bariéry i v našem myšlení

Ještě delší tunel byl objeven pár let poté, v roce 2010. Ten se táhl v délce 800 metrů a spojoval Tijuanu s Otay Mesa v Kalifornii. I o tomto "objevu" informovalo britská televize BBC. Během jednoho měsíce pak byl objeven další tunel, který spojoval tato dvě města. Našli v něm více jak 40 tun marihuany.

Mezi Kanadou a USA

Na začátku roku 2005 dostala skupina kanadských pašeráků jednoduchý, zdánlivě geniální nápad - vybudovat tunel mezi nenápadným skleníkem ve městě Langley (v Britské Kolumbii) a sklepením rodinného domu ve městě Lynden (stát Washington) - tedy přes kanadsko-americkou hranici. Koupili pozemky a začali stavět. Samozřejmě se jejich činnost neobešla bez pozornosti sousedů a lidí z okolí. Americké i kanadské orgány o stavbě tunelu věděly a počkaly si na důkazy o jejich účelu. Umístily do okolí tajné kamery a různá nahrávací zařízení, aby pašeráky chytily přímo při činu. A to se jim také povedlo 14. července, když se pašeráci snažili tunelem přepravit první balíčky marihuany.

Gaza

Gaza je místem zřejmě s největší koncentrací pašeráckých tunelů na světě. Místní podzemní tunely ji propojují s Egyptem. Říká se, že na tomto území by mohlo být až 600 tunelů. Je však těžké to dokázat.

Tunely v Gaze na rozdíl od jiných složí k životně důležitému zásobování pásma Gazy. Palestinci provozují tunely jako výdělečnou činnost - jejich tunely proudí palivo, topidla, potraviny apod. Na území Gazy fungují stovky tunelů; jejich počet se proměňuje v závislosti na konkrétní politické situaci. Na vybudování jediného tunelu musí Palestinci investovat desítky tisíc dolarů.

Tunely, stejně jako třeba na mexicko-amerických hranicích, slouží i k přepravě drog. Mnohé militantní palestinské skupiny používají své vlastní tunely především k pašování zbraní.

Podívejte se do tunelů v pásmu Gazy:

 

Jsou všude

Další tunely byste našli rozeseté po celém světě: letos byl objeven jeden takový tunel docela nedaleko našich hranic. 700metrový tunel spojoval ukrajinský Užhorod a slovenské Vyšné Nemecké. Přes hranice Schengenu se zde pašovaly především cigarety.

Pašerácké tunely vznikaly také v nouzových situacích - například při obléhání Sarajeva během balkánského konfliktu v 90. letech. Do města se pašovaly zbraně a lidé tunel používali jako únikovou cestu.

V Barmě (Myanmaru) byly před několika lety objeveny tajné tunely, které postavila armáda za pomoci Severní Koreje. Podívejte se na tajné záběry, které unikly barmským úřadům:

 

Úvodní foto: Wikimedia (pašerácký tunel na území Gazy)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články