VIDEO: Pracovití mravenci sežerou celého gekona za pár hodin

Mravence není radno podceňovat. Dokážou svoji kořist sežrat za pár okamžiků.

VIDEO: Pracovití mravenci sežerou celého gekona za pár hodin
VIDEO: Pracovití mravenci sežerou celého gekona za pár hodin
Zdroj: archiv

Mravenci jsou sice malí a nevypadají nebezpečně. Ale když spojí síly tisíce těchto drobných tvorečků, dokážou napáchat pěkné věci.

Mravenci jsou sociální hmyz a žijí v koloniích. Kolonie mravenců může zpočátku mít pár jedinců, ale i několik milionů jedinců. Někdy mohou příbuzné kolonie vytvářet superkolonie dlouhé několik tisíc kilometrů (to umí mravenec argentinský). Někdy jsou mravenčí kolonie pro svůj vysoký stupeň organizace považovány za superorganismus.

Podívejte se na video, jak si snadno taková mravenčí kolonie poradila s celým gekonem. Další video Mravenci jako noční můry.

 
 

Mezi "nejostřejší" mravence patří argentinští mravenci. Jejich kolonie jsou všude - s výjimkou Antarktidy. Tento druh se rozšířil po Americe, Evropě, Asii a také Austrálii. A všichni jedinci pocházejí z jednoho jediného mraveniště. Samozřejmě jim ke "kolonizaci" pomohli lidé.

Dalším obávaným druhem jsou mravenci rodu Dorylus (angl. army ants, siafu ants apod.). Jejich kolonie mají až 2 miliony jedinců. Dlouhé "konvoje" těchto mravenců umí být docela nebezpečné. Mohou být agresivní a zvnějšku kolonie je chrání větší jedinci a vytvářejí koridor pro průchod slabším a menším členům. Velké kolonie mohou zabít malé (nebo nepohyblivé) zvíře a sežrat jeho maso. Nejvíce se živí žížalami.

Mravenci buldočí, jak už název napovídá, také nejsou žádní beránci. S extrémně silnými kusadly dokážou prokousnout i lidskou kůži. 

 
 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články