VIDEO: První airbag pro chodce. Bude ho mít auto, kterého bude myslet za řidiče

Společnost Volvo představila první komerční airbag, který má při autonehodě ochránit chodce, nikoliv řidiči. Je součástí nejnovějšího modelu Volvo V40.

VIDEO: První airbag pro chodce. Bude ho mít auto, kterého bude myslet za řidiče
VIDEO: První airbag pro chodce. Bude ho mít auto, kterého bude myslet za řidiče
Zdroj: archiv

Airbag pro chodce by se měl vystřelit přes třetinu čelního skla, jakmile palubní počítač detekuje srážku s člověkem. Tato technologie by mohla zachránit spoustu životů – asi deset procent všech smrtelných úrazů při autohaváriích se týká chodců.

Právě bezpečnost má být hlavním trumfem modelu V40. „Kvůli V40 by neměl nikdo přijít o život,“ popsal filozofii vozu designér Thomas Broberg ze společnosti Volvo. Externí airbag by měl sloužit jako poslední obrana chodců. Ještě před jeho použitím by měli být chodci varováni detekčním systémem; ten před nimi varuje řidiče hlasitým zvukovým upozorněním a blikáním diod ve směru blížícího se člověka. Pokud řidič nestihne zareagovat včas, automobil sám zabrzdí.

Podívejte se na video, jak má systém fungovat:

 

Radar+počítač=bezpečí

Systém využívá radaru, který detekuje pohyb lidí před sebou, a softwaru, který předpovídá, zda se dráhy vozu a chodce protnou. Podobný systém zafunguje i v případě řetězových havárií – kdy přístroje detekují nehybné objekty na vozovce a v případě nouze dají povel brzdám.

Novinka od Volvo zatím nemá konkurovat konceptům jako je vůz, který se sám řídí (navrhl Gogole), jejím hlavním účelem je, aby bylo řízení i chození o něco bezpečnější. Nemá být revolucí ale evolucí. Broberg vysvětluje: “Bezpečnostní systémy jsou inteligentní a pracují společně, aby jízda byla pohodlnější a současně bezpečnější. Jsou navržené tak, aby varovaly před riziky. Bude-li to potřeba, tak dokonce vstoupí mezi řidiče a auto a samy vyřeší kritickou situaci.“

Podívejte se na to, jak airbag ochrání chodce:

 

Novinka má i spoustu dalších systémů, které mají řidiče upozornit na další drobnosti, které se hůř sledují. Jedním z nich je kamera, která vyhodnocuje, jak bezpečně řidič dodržuje vzdálenosti mezi pruhy. Pokud se mu to moc nedaří, tak ho auto upozorní rozsvícením ikonky s kávou – naznačí mu tak, že je čas na pauzu a malé osvěžení. Vůz také svému majiteli pomůže najít dostatečně velké místo na parkování.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články