VIDEO: Robot, nebo člověk? Poslední japonský humanoid je od živých lidí k nerozeznání

Robot k nerozeznání od člověka. Podívejte se na fascinující video.

VIDEO: Robot, nebo člověk? Poslední japonský humanoid je od živých lidí k nerozeznání
VIDEO: Robot, nebo člověk? Poslední japonský humanoid je od živých lidí k nerozeznání
Zdroj: archiv

V japonské Osace návštěvníci nákupního centra zažili opravdu nečekané odpoledne: měli možnost na vlastní oči vidět robota, který na první pohled není k rozeznání od lidské bytosti. Diváci mohli robotické ženě se jménem Minami položit jednu ze 40 předem naprogramovaných otázek pomocí dotykového panelu. A ona jim odpovídala. A aby to nebylo málo, tak nechyběly různé výrazy tváře a mrkání očima. Robot se podobá zhruba dvacetileté ženě o výšce 160 centimetrů. Umí se usmívat, mračit a ukazovat další emoce - pohyb "svalů" na obličeji je založen na přizpůsobování silikonové "kůže" tlaku vzduchu.

 "Ráda vyhledávám zajímavá, ale ještě dosud neobjevená místa v Osace," pronáší Minami jako odpověď na otázku týkající se jejích koníčků. Minami je posledním dílem experta na robotiku, profesora Hiroshi Ishiguriho z osacké univerzity. Na vystoupení v obchodním domě měla Minami doprovod - robota, který se jako vejce vejci podobali otci stvořiteli.

Jak funguje Minamina citlivost na emoce diváků? Je to docela jednoduché - skenuje si jejich výrazy v tváři a gesta mikrokamerami a sensory - a podle toho vyhodnocuje situaci. O počítačích, které dokážou číst emoce, jsme už psali: Velký bratr v počítačích se učí číst emoce. Pro korporace, vlády i bohulibé účely.

Nejlepší je přesvědčit se na vlastní oči. Podívejte se na video přímo z japonské Osaky:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Související články