VIDEO: Superspáč plch stráví ve snech dvě třetiny života. A chrápe u toho

Podivejte se na video v článku – a nezapomeňte si zapnout sluchátka. To, co slyšíte a vidíte, je jeden z nejpromyšlenějších přírodních mechanismů vůbec.

VIDEO: Superspáč plch stráví ve snech dvě třetiny života. A chrápe u toho
VIDEO: Superspáč plch stráví ve snech dvě třetiny života. A chrápe u toho
Zdroj: archiv

Plchové jsou malí hlodavci, něco mezi veverkou a křečkem. Žijí i u nás, nejčastěji na venkově, ale plch velký je občas k vidění i v Praze. Vynikají hlavně neobvykle dlouhým zimním spánkem – dokáží spát skoro neustále. 

Spící plch ignoruje okolní svět, je tedy ideální kořistí jakéhokoliv predátora. Přes zimu normálně spí asi 6 měsíců, ale když je počasí opravdu hodně chladné, může v hibernaci strávit i delší dobu. Za tu dobu ztratí až čtvrtinu své hmotnosti. 

 

Aby to zvládl, musí se celé léto cpát jídlem – prakticky se za tu dobu nezastaví a stále jen shromažďuje podkožní tuk. Z něj pak přes zimu zásobuje energií své tělo. Kvůli této praktice byl v antickém Římě téměř vyhubeni.

Jak chutná plch?

V dobách antického Říma byli tuční plši vyhlášenou pochoutkou, bohatí šlechtici si je vychutnávali jako dezert po hlavním jídle. Namáčení do medu a máku byli ozdobou každého večírku. Římané pro ně dokonce vytvářeli něco jako terária – speciální nádoby nazývané glirarium, v nichž mohli plši žít. Nádoba měla vnitřní stranu z glazované hlíny, takže plch nemohl uprchnout. Dovnitř se dávaly bobule a větvičky, takže plši měli vždy co jíst. Zabíjeli se až těsně před hostinou, a byli tak vždy čerství… 

Obliba plších orgií byla dokonce tak velká, že roku 115 př. n. l. vznikl speciální zákon, který pojídání plchů zakazoval. Tedy pokud můžeme věřit historiku Pliniovi….

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články