VIDEO: Takhle se má propagovat muzeum. Ve Vídni to umí

Vídeňské Naturwissenschaftliches museum se možná inspirovalo filmovým trhákem Noc v muzeu. Po shlédnutí jeho videa je hřích tam nejít.

Zdroj: archiv

Od začátku listopadu 2011 má vídeňské muzeum přírodních věd nově upravenou expozici dinosaurů. Tohle téma je atraktivní samo o sobě – ale Rakušané se rozhodli, že výstavu prodají pořádně. V rámci propagační kampaně se zaměřili především na videa na serveru Youtube. Dinosaury v nich nádherně rozhýbali, ať už pomocí počítačů, nebo loutek. Nejlepší je tento autentický záběr z muzea: 

Dinosauři zabírají celý sál 10 historické budovy na Burgringu. Muzeum se může pochlubit kostrami takových obrů, jako byli diplodocus, allosaurus a iguanodon. Všichni tři se dají obejít a návštěvníci si je tak mohou prohlédnout ze všech stran. Vrcholem je šestimetrový model allosaura, který se pohybuje; je zkonstruovaný podle kosterních pozůstatků, které jsou také vystavené v muzeu. Dospělý allosaurus byl mnohem větší – nalezený exemplář byl dospívající mládě.

Vzduchu dominuje sedmimetrová kostra létajícího dinosaura pteranodona zavěšená pod stropem. K dalším zajímavým exemplářům patří také největší želva všech dob archelon ischyros. Její tělo je hned vedle kostry samice ichtyosaura a embryí několika druhů pterosaurů. 

Součástí expozice je i řada počítačových animací, které běží na monitorech v sále. Díky nim se návštěvníci propadají přes propast času do dob vzdálených 150 milionů let.

Více se o muzeu i expozici dozvíte na oficiálních stránkách muzea: http://www.nhm-wien.ac.at/

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články