VIDEO: Zbraň, která zabrání člověku mluvit, vymysleli Japonci

Vypadá to jako recese, ale člověk si vždy najde cestu, jak i ten nejlépe zamýšlenou věc změnit na něco ničivého.

VIDEO: Zbraň, která zabrání člověku mluvit, vymysleli Japonci
VIDEO: Zbraň, která zabrání člověku mluvit, vymysleli Japonci
Zdroj: archiv

Novou "zbraň" schopnou zarazit člověka uprostřed věty vyvinuli vědci z japonské univerzity v Očanomizu. Zařízení je podle deníku The Washington Post schopné až na vzdálenost více než třiceti metrů zmást jedince natolik, že není schopen dále hovořit.

Přístroj funguje na principu zpožděné zvukové zpětné vazby. Mikrofon zachycuje vyřčená slova a zařízení je o 0,2 vteřiny později přehraje směrem k hovořícímu. Jeho mozek je prý při poslechu ozvěnového efektu okamžitě natolik zmaten, že dotyčný nemůže dál mluvit. Odborníci ujišťují, že zařízení nemá žádné škodlivé účinky.

Podle svých tvůrců je "zbraň" určena pro užití v tichém prostředí, například v knihovnách, aby přerušila rušící lidi. Uplatnění ale může být výrazně širší. Někteří lidé například mají tendenci schválně skákat do řeči jiným - "Tato řeč přerušující zbraň byla vyvinuta, aby prosazovala 'náležitou' konverzaci", tvrdí tvůrci.

Podle serveru Yahoo! by ovšem zařízení mohlo ohrožovat svobodu slova, pokud by je někdo nasadil při protestních nebo politických shromážděních.

Podívejte se, jak vynález funguje v praxi: 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články