Virus Zika se probudil ze spánku a tiše se šíří s nevídanou silou

Propojení poškození mozku novorozenců s virem Zika se zatím nepotvrdilo, ale podle expertů je nejvýše pravděpodobné. Světová zdravotnická organizace WHO varuje, že se virus rychle šíří do všech zemí v severní i jižní Americe. Několik případů už bylo odhaleno i v Evropě. Marcos Espinal, expert na infekční choroby upozornil na to, že očekává celkem tři až čtyři miliony nakažených. Co způsobilo nenadálé rozšíření zůstává zatím nezodpovězeno. Zika byl poprvé zaznamenán v roce 1947 v Ugandě a po celá desetiletí způsoboval mírné zdravotní potíže v Africe a rovníkové Asii. Na konci minulého roku se situace změnila.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Angela Rocha, pediatrička ze severovýchodní Brazílie, měří hlavičku dalšího novorozeněte s mikrocefalií. Tato neorologická komplikace je pravděpodobně úzce spojená s virem Zika, zákeřným onemocněním, jež podobně jako malárii přenáší komáři. Na chodbě trpělivě čeká sedm matek na testy. V náručí drží miminka s abnormálně malými hlavami. Během několika měsíců bylo v regionu Pernambuco hlášeno více než tisíce případů nakažení virem Zika. Právě tato oblast je ohniskem epidemie.

"Byli jsme překvapeni," sdělila agentuře Reuters lékařka a specialistka na infekční onemocnění Angela Rocha. Ovšem překvapení je slabé slovo. Zemi, která léta bojovala s komárem Aedes aegypti šířícího horečku dengue, žlutou zimnici a další tropické nemoci, zastihl Zika zcela nepřipravenou. Tropické klima, přelidněná města, špatná hygiena – to všechno jsou ideální podmínky pro množení viru nejen na severovýchodě Brazílie, ale po celém kontinentu. "Neměli jsme prostředky k vyhubení komárů nebo zastavení viru," vysvětluje Maria da Gloria Teixeira, epidemioložka z regionu Bahia a ředitelka brazilské asociace kolektivního zdraví.

Těhotné ženy se díky mnoha varováním vlády a zdravotnických organizací snaží vyvarovat štípnutí komára. Je to momentálně jediná možná ochrana před virem. Vakcína neexistuje a její vývoj může trvat i několik let. Některé země Latinské Ameriky doporučují ženám s těhotenstvím počkat.

Gleyse Kelly se svou dcerkou Mariou Geovanou

Situace vyžaduje speciální péči pro stovky a tisíce postižených nebo neurologicky poškozených dětí v nadcházejících letech, což v ekonomicky nestabilní situaci bude představovat pro Brazílii značnou zátěž. Jen do nemocnice Recife přijde každý den minimálně pět nových případů. Na konci listopadu do bylo podle lékařky Rochy až osmnáct pacientů denně, což naznačuje klesající tendenci. Virus se ale rychle šíří a tak je předčasné se radovat. O viru Zika a možných komplikacích, které může způsobit, lékaři mnoho nevědí. Projevuje se jako mírná horečka doprovázená bolestmi celého těla. Podobné příznaky má horečka dengue, kterou se loni nakazilo 1,6 milionů Brazilců a zemřelo více než 800 infikovaných.

Brazílie nasadila tisíce obecních, státních pracovníků včetně vojáků. Ti mají za úkol najít a vykouřit komáří hnízdiště a také šířit osvětu mezi obyvatele. Nebezpečná je především stojatá voda, kam samičky komárů kladou svá vejce.

Emocionální a ekonomické náklady na péči o nakažené děti jsou nevyčíslitelné. "Mnohé z nich trpí bolestivými křečemi a potřebují stimulační terapii mozku, aby se zvýšila jejich šance na přežití. Desítky dětí již zemřely. U těch, které přežijí, se objevují další komplikace: porucha zraku a sluchu či těžce poškozené končetiny. Některé mají potíže s polykáním a nejkritičtější jsou problémy s dýcháním," vypočítává zdravotní stav dětí Vanessa Van der Linden, jedna z pouhých pěti dětských neurologů ve státě.

Matky s dětmi, které se narodily s mikrocefalií tráví v nemocnici Oswaldo Cruz v Recife mnoho času. A nepřestávají doufat, že se jejich dětem dostane pomoci…

Právě ona byla první lékařkou, která zaznamenala alarmující nárůst mikrocefalie v září loňského roku a upozornila na ně. Situace vygradovala v listopadu. "Vypukla panika," vzpomíná Vanessa. Během dvou měsíců se však některé věci trochu urovnaly. Případy novorozenců s mikrocefalií se značně snížily (minulý týden bylo v Pernambucu hlášeno pouze 29 nových případů oproti 196 na konci listopadu). Vyprodané zásoby repelentů se znovu obnovily.

Pro mnohé ale přišlo zlepšení příliš pozdě. Gleyse Kelly da Silva, sedmadvacetiletá dálniční pracovnice vzpomíná, že měla loni v dubnu zvýšenou teplotu a bolesti zad doprovázené vyrážkou. Její dcera Maria Giovanna se v říjnu narodila s mikrocefalií. Gleyse stále doufá, že se holčička naučí mluvit, ale je frustrovaná systémem veřejného zdravotnictví. "Čím dříve se s léčbou začne, tím lépe pro mé dítě. Ale dětí jako Maria je mnoho. A chybí tu lékaři."

Mikrocefalie je těžká vývojová porucha projevující se zakrněním nebo předčasným ukončením růstu mozku a obvykle i celé hlavy. Příčinou může být infekce matky virem Zika během těhotenství. Hlavním příznakem je malý obvod lebky. Postižené děti mají obvykle také menší mozek. Mikrocefalie je často spojena s duševními a tělesnými poruchami.

Mohlo by vás zajímat: