Vítězné fotografie přírody podle časopisu National Wildlife. Fascinující pohled na zvířata a krajinu

Podívejte se na ty nejúžasnější fotografie z přírody. Vybíral je prestižní časopis National Wildlife.

Zdroj: National Wildlife

Fotosoutěž The National Wildlife Photo Contest pořádá časopis National Wildlife již 42 let a přihlášené snímky nepřestávají redaktory přivádět v úžas. Podívejte se na ty nejlepší z nejlepších. A že vybírat bylo z čeho - 28 000 přihlášených fotografií není málo.

Letos bylo oceněno 7 snímků, které zachycují nečekané chování některých druhů zvířat - tisíce lososů ve vodě obklopují medvěda, nebo tuleně, který si pohrává s tučňákem těsně předtím, než si jej dá k obědu. Nebo kolibříka, který se snaží porazit nenadálého nepřítele - svůj vlastní stín.

Další oceněné fotografie zobrazují sice známé zvířecí chování, ale tak, jak jej dosud nikdo neviděl. Pár kání Harrisových zachycených drápy bojují ve vzduchu.

Hlavní cena: Káně Harrisovy / David Cardinal

Když autor spatřil dvě káně, jak krouží nad ulovenou kořistí v údolí řeky Rio Grande v Texasu, očekával nějakou akci. Tito dravci vytvářejí lovecká hejna, která pomáhají chránit ulovenou kořist před jinými predátory, včetně jiných kání, které nepatří do skupiny. Jak Cardinal očekával,  bojová akce na sebe nenechala dlouho čekat, a podařilo se mu ji zachytit tak, jako nikomu jinému.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. místo (kategorie Savci): Tuleň leopardí / Amos Nachoum

Neuvěřitelný okamžik se podařilo vyfotografovat Amosu Nachoumovi - jak si tuleň leopardí pohrává se svojí kořistí těsně předtím, než ji spořádá. Snímek zachycuje tuto "hru" v ten nejlepší okamžik. Tučňák oslí se právě ponořil, když na něj tuleň zaútočil. Autor strávil v antarktických vodách mnoho času, než se mu podařilo zachytit ten správný okamžik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. místo (kategorie Savci): Medvěd a lososi / Jamie Scarrow

Obklopený tisíce lososy medvěd jako by nevěděl, co s nimi má provést. Posadil se ve vodě, ale ta byla příliš hluboká a ryby byly před ním na pozoru, takže i v takovém hojném množství měl problém nějakou kořist ulovit. Fotograf jej zachytil z hotelu v Britské Kolumbii. "Je vzácné mít takovou příležitost v takovém prostředí," říká autor snímku a doplňuje, že se medvěd záhy přesunul na místo s mělčí vodou, a tam měl při chytání větší štěstí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. místo (kategorie Mláďata): Gepard / Lisa Hoffner

Když byla autorka snímku na návštěvě v keňském parku Masai Mara, vůz najel na velký kámen a nemohl jet dál. Ale v neštěstí bylo štěstí - čtyři gepardí mláďata si začala hrát na nedalekém kmeni stromu. Po chvilce byla tři mláďata unavená a lehla si pod strom, zatímco zbývající malý gepard vyšplhal nahoru na strom, aby se připojil ke své matce. "Začali se vzájemně jemně olizovat a nakonec obě zvířata v koruně stromu usnula," popisuje okamžik autorka snímku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. místo (kategorie Mláďata): Jeřáb kanadský / Scott Helfrich

V dubnu letošního roku se autor snímku denně zastavoval u hnízka jestřábů kanadských. "Jsou to úžasná zvířata a jsou mým nejoblíběnějším předmětem fotografování," říká. A jedna z mnoha návštěv jej odměnila - mohl vyfotografovat mládě schované pod rodičovským křídlem. "Ta ptáčata byla neuvěřitelně zvědavá. Občas se ke mně dostala tak blízko, že jsem musel poodstoupit, abych je mohl fotografovat," popisuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články