Vrak trajektu Sewol nad hladinou po třech letech od tragédie

Přes tři sta lidí – většinou studentů na školním výletě – zemřelo na palubě trajektu Sewol, který se potopil u jihozápadního ostrova Čindo v Jižní Koreji. Kapitán byl velmi rychle odsouzen na doživotí. Pozůstalí devíti pohřešovaných teď doufají, že dostanou šanci dát sbohem svým milovaným.

Zdroj: Profimedia.cz

K neštěstí došlo 16. dubna 2014. Tragédie patří mezi nejvážnější neštěstí v Jižní Koreji za poslední desetiletí. Kapitán trajektu byl odsouzen na doživotí, protože opustil loď mezi prvními a nedostál tak svým povinnostem.

Vyzvednutí vraku, který je 145 metrů dlouhý, bylo vzhledem k jeho nosnosti náročnou operací. Náklady se vyšplhaly na dvě miliardy korun. Záchranáři museli pod trup umístit 33 kovových nosníků a použít 66 hydraulických zvedáků. Pomocí nich zvedli trup trajektu, který ležel na levém boku v hloubce 40 metrů pod hladinou moře.

Poté, co se vrak vynořil, trvalo ještě několik hodin, než se na něj dalo vstoupit. Celou akci doprovázely silné emoce, protože příbuzní devíti pohřešovaných obětí věděli, že se možná už dočkají ostatků svých milovaných. „Chtěli jsme pro našeho syna udělat už jen jediné – vzít ho domů, což se nám dnešní akcí brzy vyplní," řekla Lee Geum-hhe, matka jednoho z mrtvých studentů.

Cílem záchranné operace je přesunout Sewol do doků blízkého přístavu Mokpo, a to co nejbezpečněji, aby nebylo narušeno vyšetřování přičin nehody.

Mohlo by vás zajímat: