Vrtěti psem: během čtyř sekund do sucha. Vědci odhalili, jak to psi dělají

Pomocí speciální kamery nafilmovali biologové, jak se různé druhy zvířat zbavují vody v srsti. Je to mnohem komplikovanější a zajímavější problém, než by se mohlo zdát.

Vrtěti psem: během čtyř sekund do sucha. Vědci odhalili, jak to psi dělají
Vrtěti psem: během čtyř sekund do sucha. Vědci odhalili, jak to psi dělají
Zdroj: archiv

Když zmokne člověk, usuší se. Dnes už není vlhko v civilizovaných zemích velký problém, ale ještě naši předkové kvůli němu umírali. U zvířat však vlhká srst představuje stále ještě smrtelné riziko: mokrému zvířeti hrozí velice rychlé podchlazení. Zvířata však vědí, jak si s ním poradit. 

Podívejte se, jak se oklepává pes, lev a další savci:

Když má pes mokrou srst, oklepe se. Na první pohled to vypadá velice jednoduše, studie zpomalených záběrů však dokázaly, jak precizní pohyby to jsou. Velký huňatý pes se těmito pohyby zbaví až 70 procent vody během pouhých čtyř sekund. Podobným způsobem se vlhké srsti zbavuje většina savců. Američtí biologové z Georgia Institute of Technology studovali oklepávání 33 zvířat ze 16 druhů. Využili k tomu především zpomalené záběry z kamery s vysokým rozlišením. 

VIDEO: Chcete vědět, co si myslí váš pes? Výzkum potvrzuje, že to bude možné

Ropy se savec nezbaví…

Výzkumu šéfoval David Hu – jeho tým zjistil, že ať už se otřepává jakékoliv zvíře, jsou tyto pohyby vždy dokonale uzpůsobené tvaru a velikosti jeho těla. Když se oklepáváním zbavuje vody pes, medvěd nebo myš, používá každé zvíře vždy jiný způsob. Biologové spočítali, že frekvence toho, jak rychle se tvor oklepává, je založená na dva faktorech. Prvním je velikost zvířecího těla, druhým jsou vlastnosti vody – především její povrchové napětí. Smyslem toho všeho je, aby se tvor zbavil co nevíce vlhkosti s co nejmenším napětím. 

Drobnější savci, jako krysy nebo myši, se oklepávají velice rychle – musí, aby rychlostí pohybů překonali sílu povrchového napětí, které jim drží vodu na srsti. Velká zvířata se mohou vrtět výrazně pomaleji. „Pokud by se všechna zvířata oklepávala stejně rychle jako psi, třeba myši by zůstaly pořád mokré.“ 

Kruté zvířecí rituály : Roztáčení psů na provaze nad vodou i krvavé zvířecí zápasy…

Vliv na schopnost zbavit se vlhkosti má také volná kůže – díky tomu, že se bičovitě pohybuje kolem těla, vyvíjí zvíře mnohem větší odstředivou sílu, než kdyby mělo kůži těsně u těla. Podle Huova výzkumu uveřejněného v odborném časopise Journal of the Royal Society Interface je to rozdíl téměř dvou řádů! Vědci také testovali, jak se zvířata dokáží zbavit kapalin s jinými vlastnostmi než je voda. Výsledek je očekávaný - látky jako ropa mají vlastnosti, které savcům zabraňují účinně se jí zbavit…

 FOTO: Thinkstock 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články