Všelék na srdeční choroby roste jen v Tibetu

Čínské legendy už dávno vychvalují účinky vzácné bílé květiny siantianžský lotus, která roste v zasněžených horách a je považována za všelék. Elixír z ní je prý tak mocný, že údajně dokáže vzkřísit k životu mrtvého.

Všelék na srdeční choroby roste jen v Tibetu
Všelék na srdeční choroby roste jen v Tibetu
Zdroj: archiv

Návrat tradiční medicíny?

Čínští vědci se nyní snaží z květiny velikosti avokáda získat v laboratoři látku, která by podle jejich předpokladů mohla pomoci k vývoji nového léku. Ten by sloužil k léčbě srdeční nepravidelnosti, čili arteriální fibrilace, vážné choroby, která zvyšuje riziko infarktu.

Vědci se při hledání nových a lepších léčiv znovu obracejí k tradiční medicíně: kořínkům a bylinám, které byly v zemi užívány po tisíce let, aby našli způsob, jak reprodukovat aktivní složky pro jednodušší výrobu léků. Právě rostlina přezdívaná siantianžský lotus je jednou z důležitých součástí čínské lidové medicíny. Extrakt z něj se vyváží i na západ, ale objednávat se dá jen přes internet.  

Léčí, ale nikde neroste

Květina s vědeckým názvem Herba Saussureae Involucratae, která roste ve výškách nad 3000 metrů v tibetských horách, byla tisíce let používaná nejen v Tibetu, ale také v dnešní ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang a rovněž v Indii při léčbě velké škály nemocí. V Číně sloužila pro nepravidelný tlukot srdce, vysvětlil kardiolog z Hongkongské univerzity Li Kuej-žung.

Spolu s kolegy z lékařského institutu v Šanghaji začal Li se zkoumáním rostliny před osmi lety. Z květiny separovali hlavní složku acacetin, vytvořili její syntetickou podobu a úspěšně ji otestovali na psech s fibrilací. Badatelé doufají, že se jim podaří do tří let provést klinické zkoušky na lidech.

Ačkoliv tradiční čínská medicína sloužila obyvatelům Říše středu tisíce let, dnes je chápána a přijímána především v zahraničí.

FOTO: Zhongyaoku.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články