Vykopávky v Nakumu odhalily mayský královský hrob

Archeologický výzkum v Guatemale odhalil hrobku člena královského rodu. Na výzkumu se podílejí badatelé z polské Jagellonské univerzity.

Vykopávky v Nakumu odhalily mayský královský hrob
Vykopávky v Nakumu odhalily mayský královský hrob
Zdroj: archiv

Nakum je mayské naleziště v severovýchodním guatemalském Peténu, které leží zhruba na půl cesty mezi slavnými mayskými městy Tikal a Naranjo. Nachází se v oblasti, kde kvetla především klasická mayská kultura a kde se odehrávaly hlavní líté boje mezi znepřátelenými rivaly, městy Calakmul a Tikal. 

Neznámý obyvatel bohaté hrobky

Vykopávky odhalily hrobku jedince nejasného pohlaví mezi 35–40 lety, kterého do hrobu doprovázely bohaté milodary především v podobě nádherné keramiky, jadeitových šperků (včetně propracovaného pektorálu (tj. šperk z drahého kovu nošený na hrudi; pozn. red.)) a dalších objektů, které naznačovaly, že zesnulý se za života těšil vysokému společenskému postavení.

Na pektorálu se nachází jméno dosud neznámého krále Ixim Chana, který měl zřejmě vládnout v nedaleké Yaxhá – je však údajně o několik set let starší než hrobka. Předpokládá se, že pohřbený je členem téhož královského rodu a že se pektorál předával v rodině jako významné dědictví.

Možná byl králem Nakumu (tím by se místní dynastie jevila jako úzce spřízněná s vládci Yaxhá), na druhou stranu v hrobě se našla i vřetena, která se obvykle ukládají spíše k zesnulým ženám. V okolí pohřbu se nacházely další obětní schránky, jejichž obsahem byly např. obsidiánové hroty, a nedaleko se pak našel další hrob, již ne tak bohatě vybavený, nicméně přesto zjevně náležící osobě s vysokým společenským postavením.

Polští vědci v guatemalských pralesích

Výzkum prováděl tým vědců z Jagellonské univerzity v Krakově a podíleli se na něm polští vědci Jarosław Źrałka a Wiesław Koszkul. Archeologický institut Fakulty historie Jagellonské univerzity pracuje na vykopávkách v Nakumu už od roku 2006.

Jagellonská univerzita je jedním z mála středoevropských vzdělávacích institucí, který se intenzivně zabývá i Mayi – dalším centrem mayských studií v Polsku je univerzita ve Varšavě, místní odborníci se však orientují spíše na studium mayských jazyků. Dalším středoevropským městem, kde se mayistika dělá na vysoké úrovni, je pak například  Bratislava – tým vedený doc. Milanem Kováčem z Komenského univerzity kope ve významném předklasickém nalezišti Uaxactúnu, který leží poměrně nedaleko Nakumu.

Další odborné středisko mezinárodního významu je pak až v Petrohradě, v místě, kde působil slavný vědec Jurij Valentinovič Knorozov, muž, který po staletích planého snažení jako první přišel na způsob, jak luštit mayské písmo.

Úvodní ilustrační foto: Uaxactún (Wikipedia)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články