Za liškami nechoďte do lesa. Spíš je uvidíte v Londýně nebo Berlíně

Některé evropské metropole obývají návštěvníci ze zvířecí říše, které byste možná ve městech nečekali.

Za liškami nechoďte do lesa. Spíš je uvidíte v Londýně nebo Berlíně
Za liškami nechoďte do lesa. Spíš je uvidíte v Londýně nebo Berlíně
Zdroj: archiv

V berlínském centru nebo třeba v Londýně v Hyde Parku uvidíte (kromě veverek a netopýrů) plno lišek. I Varšava je na tom obdobně. Není to žádná záhada. Zvířata se jen naučila kráčet s dobou a vyhodnotila pobyt vedle lidí (se všemi jeho nedostatky) jako nejvýhodnější.

 

Umění využít příležitost

V hlavním městě Německa žije asi 1 600 lišek. Ale to není zdaleka všechno. S nimi mezi popelnicemi, na dlažbě před úřady nebo obchody vegetují také mývalové. A těch je podle odhadů asi 1 200. A jejich počet stoupá. 

Noví obyvatelé ale u mnoha lidí nevyvolávají příliš velké nadšení. Strach z nemocí je pochopitelný, ale přesto: komu by se alespoň trochu nelíbilo, kdyby lišky dávaly dobrou noc třeba při cestě z práce nebo z baru? 

Jedna berlínská liška například pojala budovu berlínského Hlavního nádraží jako své teritorium. Procházela se tam mezi lidmi, stejně jak to dělají holubi v Praze. Někteří lidé však měli strach ze vztekliny, a tak se Berlíňané z představení příliš dlouho neradovali. 

A kdo byl v Berlíně, ví také, kde najít další zvířata. Králíci totiž hodují na trávě přímo v centru města. Populace králíků se nevídaně rozrostla, a to přímo na travnaté zóně mezi bývalým východním a západním Berlínem.  

A londýnské veverky znáte? 

Úvodní foto: Isifa


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články