Za nádory na mozku mohou rentgeny zubů, naznačuje studie

Rentgen zubů je úžasný vynález – pomohl vyřešit spoustu problémů v oblasti zubní péče. Nové studie však odhalily, že to má i svou stinnou stránku…

Za nádory na mozku mohou rentgeny zubů, naznačuje studie
Za nádory na mozku mohou rentgeny zubů, naznačuje studie
Zdroj: archiv

V dubnovém čísle odborného časopisu Cancer vyšel článek, který poukazuje na riziko zubařských rentgenů. Studie se sice týká jen USA, ale její závěry lze použít i na české prostředí – rentgenů zubů stále přibývá. 

Neurochirurgové zjistili, že pacienti s meningomem jsou dvakrát častěji lidé, kteří někdy v životě podstoupili rentgenování zubů. Meningeom je vůbec nejčastější typ mozkového nádoru, naštěstí většinou není zhoubný. 

Meningeom je v naprosté většině případů nezhoubný nádor, který vyrůstá z obalu mozku tak zvané tvrdé pleny. Postihuje především starší pacienty, u mladších jedinců je nádor méně obvyklý. Nádor roste velmi pomalu, proto pacienti většinou přicházejí s velkým nádorem, který se projevuje tlakem na mozkovou tkáň. Někdy může být prvním příznakem epileptický záchvat, jindy je to vznik neurologických příznaků (částečné ochrnutí jedné poloviny těla, zhoršení řeči) nebo psychické změny. U části pacientů se může projevovat bolestí hlavy. Léčba je operativní, prognóza pacientů je dobrá, ale pravidelné kontroly jsou nutné. www.onko.cz

Studie rozhodně nevaruje před tím, aby lidé přestali chodit k zubaři, nebo odmítali rentgeny – jen by podle její autorky Elizabeth B. Clausové měli sledovat, zda rentgenová vyšetření nepodstupují zbytečně často: „Tyto výsledky nemají zničit lékaře. Ale zdá se, že mnoho pacientů podstupuje rentgen chrupu každoročně, přestože doporučená frekvence je jen jednou za dva až tři roky,“ vysvětluje lékařka z Yale.

Clausová studovala tuto problematiku na velmi rozsáhlém vzorku 1350 lidí bez mozkových nádorů a 1443 pacientech s meningeomem. Lidé, kteří chodí pravidelně na rentgen chrupu, měli dvakrát větší šanci, že se dostanou do skupiny s nádorem mozku. U těch, kdo tuto proceduru podstupují každoročně stoupalo riziko někdy až o 90 procent!

Druhá strana mince

Clausová a její tým zatím nezjistili, co nádory přesně vyvolává – přestože pro to nejsou jednoznačné důkazy, zřejmě za to může radiace. Vědkyně v rozhovoru pro magazín Time však varuje před ukvapenými závěry: „Většina sledovaných pacientů chodila na rentgeny celá desetiletí (průměrný věk sledovaných osob byl 57 let). Zažili tedy i dobu, kdy bylo ještě povolené mnohem silnější záření než dnes…"

… i třetí strana mince

Už před rokem se však ve vědeckém časopise Acta Oncologica objevila jiná studie, která vypozorovala souvislost mezi rakovinou štítné žlázy a stejným typem rentgenu zubů. Podle ní lidé, kteří podstoupili jeden až čtyři rentgeny, měli dvakrát větší pravděpodobnost výskytu onemocnění než ti, kteří nikdy žádný neměli. Pacienti s více než pěti rentgeny měli riziko zvýšené více než čtyřikrát! Doporučení vědců tehdy znělo: „Zubní lékaři by měli zvážit nezbytnost rentgenování pacientů, zhodnotit případ od případu, porovnat rizika a přínosy a na základě těchto kritérií udělat rozhodnutí a ujistit se, že nebudou pořizovány zbytečné rentgeny.“

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články