Za neutrina rychlejší než světlo může špatně zapojený káblík

Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) zpochybnili výsledek loňského pokusu, při němž se neutrina údajně pohybovala rychleji než světlo.

Za neutrina rychlejší než světlo může špatně zapojený káblík
Za neutrina rychlejší než světlo může špatně zapojený káblík
Zdroj: archiv

Našli jsme možné vysvětlení.

Představitelé laboratoře podle agentury AP oznámili, že experiment s neutriny poznamenala technická chyba, která zřejmě ovlivnila měření rychlosti neutrin. Už dříve ale experti poukazovali na to, že je třeba měření potvrdit při novém pokusu.

V rámci původního experimentu Opera posílali vědci z urychlovače v CERNu svazky protonů v pulsech, které trvaly 10 mikrosekund. Ze srážek protonů vznikla neutrina, která procházela zemským povrchem a zachycovala je laboratoř v italském Gran Sassu vzdálená 730 kilometrů od urychlovače. Podle měření přilétla neutrina o 60 nanosekund dřív, než by měla, pokud by se pohybovala rychlostí světla.

Chyb bylo víc

Zástupci CERNu ale nyní uvedli, že při pokusu byly objeveny dvě chyby v souvislosti se systémem GPS, který vědci využívali k určení přesného času vyslání neutrin ze Švýcarska a jejich zachycením v Itálii. Jedna z chyb mohla způsobit, že vědci vypočítali rychlost neutrin vyšší, než skutečně byla, druhá naopak mohla způsobit podcenění skutečné rychlosti částic.

Podle amerického odborného serveru ScienceInsider chyby zavinil špatně upevněný optický kabel, který spojoval přijímač signálu od satelitů GPS s počítači v laboratoři. "Našli jsme možné vysvětlení (výsledků loňského experimentu)," uvedl mluvčí CERNu James Gillies. "Nebudeme to ale vědět jistě, dokud neprovedeme zkoušku s vysláním nového paprsku (neutrin) do Gran Sassa," dodal.

Podle Einsteinovy teorie relativity, která je vědci na celém světě dosud uznávána jako správná, by se ve vesmíru nic nemělo pohybovat rychleji než světlo. Pokud by se prokázalo, že neutrina mohou tuto rychlost překonat, znamenalo by to prolomení jednoho z pilířů současné fyziky. Odborníci se však už loni stavěli k překvapivým výsledkům experimentu Opera opatrně a zdůrazňovali, že je třeba měření nezávisle potvrdit při novém pokusu.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články