Záhadní Nabatejci: stíny jejich civilizace nás fascinují dodnes

Severozápad Saúdské Arábie skrývá archeologický poklad v podobě lokality Al-Hidžr. Jde o místo obývané v předislámské době Nabatejci a po jordánské Petře představuje nejzachovalejší skalní stavby tohoto národa.

Záhadní Nabatejci: stíny jejich civilizace nás fascinují dodnes
Záhadní Nabatejci: stíny jejich civilizace nás fascinují dodnes
Zdroj: archiv

Jako vůbec první archeologickou lokalitu v Saúdské Arábii zapsala Al-Hidžr na svůj seznam kulturního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), informovala dnes agentura AFP.

Lokalita Al-Hidžr, známá také pod jménem Madáin Sálih, se nachází 400 kilometrů na sever od Medíny. Město je vytesáno do skal v délce asi 15 kilometrů. Zahrnuje rovněž 138 hrobek s ozdobně vytesanými fasádami a také studně, svědčící o kvalitě architektury Nabatejců.

Jejich civilizace trvala zhruba od 2. století před naším letopočtem do předislámské doby. Na svém vrcholu, po asi dvě století, pak obývali rozsáhlé oblasti sahající od dnešní jižní Sýrie, přes Negevskou poušť po Hidžáz, tedy západ nynější Saúdské Arábie.

Nabatejci v dějinách

Nabatejská civilizace vzešla z nomádů, kteří žili na Arabském poloostrově. Podařilo se jim ovládnout obchodní cesty, kudy se v pozdní antice přepravovalo kadidlo, koření a aromatické byliny. Měla pod kontrolou pozemní obchodní trasy od Indického oceánu po Rudé a Středozemní moře. Její úpadek začal po roce 106, kdy se tato oblast dostala pod vliv Říma.

Konzervativní Saúdská Arábie úzkostlivě střeží a chrání místa spojená s počátky islámu, ale památky z předislámského období dosud spíš zanedbávala. Vyznačuje se nedůvěrou k archeologům, turistům i vědcům zajímajícím se o období před prorokem Mohamedem.

Al-Hidžr ale vzbuzuje mimořádný zájem. Irka Angela Misskellyová, jíž se tam podařilo dostat, byla překvapena poklidem místa. "Kdyby něco takového bylo v Irsku, proudily by k tomu miliony turistů," řekla.

Stopy Nabatejců

Rijád začíná postupně archeologické lokality zpřístupňovat. Al-Hidžr loni navštívilo 40.000 lidí, většinou ale Saúdských Arabů. Pokud se tam dostali cizinci, pak hlavně ti, kteří žijí v Saúdské Arábii, což je případ Misskellyové.

Království chce ale začít vydávat povolení k návštěvě i z ciziny a plánuje také výstavbu hotelů. Už nyní poblíž byla otevřena dvě muzea, která se tematicky vážou k poutím do Mekky.

Když v roce 1876 hrobky v Al-Hidžru objevil Brit Charles Doughty, byly ještě obývané. Nyní v části z nich pracují místní i zahraniční archeologové s cílem lépe poznat nabatejskou kulturu. Ale nejen tu. Jižně od Al-Hidžru našli hroby vytesané do vrcholu hory z růžového kamene. Patří starší civilizaci Maníjovců, která na místě žila před příchodem Nabatejců. Stoupá se k nim po stupních, kolem nichž jsou nápisy zanechané lihyanitskou kulturou, což je důkaz osídlení nejméně už ve 3. století před naším letopočtem. I toto místo by mělo být zpřístupněno veřejnosti.

Související články