Zajímavý průzkum: Češi patří mezi nejčistotnější národy v Evropě

Věřte nebo ne, je to tak. Pro 76 % Čechů je osobní hygiena velmi důležitá a každý třetí z nás jí tráví více než 50 minut denně. Téměř osm z deseti Čechů se sprchuje minimálně jednou denně. Přes naši veškerou snahu má však 12 % z nás minimálně několikrát do měsíce špinavé spodní prádlo po vykonání velké potřeby. Vyplývá to z průzkumu, který letos provedla společnost Geberit s cílem poukázat na nezastupitelnou funkci vody v oblasti osobní a intimní hygieny.

Téměř tři pětiny Čechů (58 %) tráví hygienou nad půl hodinu denně.
Téměř tři pětiny Čechů (58 %) tráví hygienou nad půl hodinu denně.
Zdroj: Shutterstock

Průzkumu se zůčastnilo 1001 respondentů ve věku 35–55 let, při rovnoměrném zastoupení mužů i žen. V minulých letech se stejný projekt uskutečnil i v dalších evropských zemích, a to ve Švýcarsku, Německu, Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Francii, Anglii, Belgii, Dánsku, Norsku, Polsku a Slovensku. Nabízí tak exkluzivní porovnání výsledků s našimi sousedy.

Nejvíc se myjí Poláci

Osobní hygienu považuje za velmi důležitou 76 % Čechů a za alespoň důležitou ji označilo 23 % z nás. Na povrch však vyplula i zajímavá čísla týkající se času stráveného touto činností, kdy se pojmem osobní hygiena rozumí sprchování, koupel nebo mytí, čištění zubů, používání krému, holení atd. Téměř tři pětiny Čechů (58 %) tráví touto činností nad půl hodinu denně. Nad 50 minut je to pak každý třetí z nás (33 %). Pokud budeme výsledky interpretovat podle desetiminutových intervalů, nejčastěji Češi uváděli své odpovědi v rozmezí 21–30 minut, do kterého se zařadilo 28 % respondentů.

Porovnáme-li naše výsledky s evropským průměrem, zjistíme, že jsme nadprůměrně čistotní. Pouze 47 % Evropanů tráví osobní hygienou více než 30 minut denně. Nejčastěji uváděným intervalem je také 21–30 minut. Bezpochyby největšími zastánci osobní hygieny jsou Poláci a Italové, kdy 89 % Poláků a 58 % Italů považuje osobní hygienu za velmi důležitou a tráví jí nad 50 minut denně 44 % Poláků a 43 % Italů. Naopak za méně podstatnou ji považují zejména Dánové, pouze každý druhý ji označil za velmi důležitou. Nejméně času jsou ochotni hygieně věnovat Norové, Nizozemci a Belgičani, pouhá jedna šestina (16 %) z nich tráví v koupelně více než 50 minut.

Češi jsou citlivky

Přestože si podle průzkumu potrpíme na čistotu, špinavé spodní prádlo po velké zaznamenává minimálně několikrát do měsíce alespoň každý desátý Čech (12 %) a evidentně v tom nejsme sami. Tento problém trápí i 13 % Evropanů. Nejvíce si stěžují Angličani (17 %), Poláci (16 %) a Němci (16 %). Nejméně často pak tuto nelibou skutečnost objeví Nizozemci a Španělé, pouze každý desátý z nich. 

Návštěva toalety v domácím prostředí neznamená vždy bezstarostný pobyt. Téměř dvě třetiny Čechů otravuje zápach (64 %) a pocit nečistoty (63 %), následuje spotřeba vody (41 %) a papíru (24 %). Zápach a pocit nečistoty znepokojují oproti nám průměrně jen každého druhého Evropana. V tomto srovnání jsme tedy větší citlivky. Hůř než my zápach snášejí už jen Španělé (68 %) a Francouzi (64 %). Se zápachem si naopak vůbec hlavu nelámou Norové (26 %). Co se týče pocitu nečistoty, více než nám vadí tento faktor opět jen Španělům (74 %) a Francouzům (68 %).

Mohlo by vás zajímat: