Západ slunce, bouřkové mraky, blesky a mlha: Vstupte do tajů meteofotografie

Před nedávnem vzbudila velký zájem událost úplného zatmění Slunce a Měsíce, které bylo možné sledovat a také fotografovat na území České republiky. Zatmění však není jediným astronomickým jevem, který je možné na fotografiích poutavě zachytit. Je možné fotit také mnoho jiných úkazů, stačí vědět, jak na to.

Zdroj: Jim Reed

„Počasí a jeho projevy fotografuji více než 30 let a pohled na oblohu mě nikdy nepřestane fascinovat. Je to fenomén, který se neustále mění a jeho krása a síla jsou schopny vám vyrazit dech. Je skvělé, že jsou lidé do fotografování počasí schopni investovat a stále častěji k tomu používají digitální zrcadlovky, které jim umožní zachytit tyto jevy v celé jejich kráse," říká Jim Reed, odborník na fotografování oblohy a meteorologických jevů.

Počasí je tradičně velmi vděčným tématem konverzací mezi lidmi po celém světě. V rámci mapování popularity tohoto tématu provedla společnost Nikon v Británii průzkum na Twitteru a ten potvrdil, že počasí je skutečně často probíraným tématem mezi uživateli této sociální sítě. Klíčové slovo „počasí" se v diskuzích objevovalo v průměru 247krát za den. Konverzace vrcholila začátkem srpna a října, pravděpodobně díky nezvykle vysokým teplotám v tomto období. V týdnu mezi 27. zářím a 6. říjnem zmínky obsahující slova „chladný" a „počasí" vzrostly dokonce o více než 800 %.

Průzkum také ukázal, že kromě počasí je na Twitteru nejčastěji diskutovaným tématem západ slunce, o kterém se zmiňuje téměř pět milionů lidí (4 982 488). Proti tomuto číslu stojí více než dva miliony (2 315 216) lidí, kteří se baví o východu slunce. Z toho se dá usuzovat, že většina příznivců fotografování přírodních jevů dává přednost focení ve večerních hodinách. Ve srovnání s nejpopulárnějším anglickým konverzačním tématem, kterým je fotbal, obstálo téma počasí s 26 % proti 31 % vcelku slušně.

Počasí je přírodní fenomén, který nás nikdy nepřestane fascinovat.

Tipy a triky pro focení počasí

Inspirovali jsme vás a chcete fotit přírodní jevy? Zkušení fotografové Robert Canis a Ross Hoddinott se s námi podělili o pár tipů na tento druh fotografie:

Západ slunce: Všímejte si míst a objektů v blízkosti vašeho domova nebo pracoviště, která by mohla vypadat dobře při západu slunce. Fotografovat se vydejte v okamžiku, kdy je obloha částečně zakrytá mraky a nefoťte jen oblohu. Hledejte siluety objektů, skrz které bude světlo pronikat a zvýrazní tak jejich krásu. Může to být třeba strom bez listů nebo molo.

Mlžná rána: Pokud chcete fotit mlžná rána, je důležité si přivstat. Delší ohniskové vzdálenosti vám pomohou zhustit perspektivu a dovolí vám zvýraznit fotografovaný objekt a tvary zahalené v oparu.

Východ slunce: Ty nejlepší barvy úsvitu jsou k vidění takových 15 až 30 minut před tím než se slunce vůbec objeví. V tomto slabém světle budete muset použít delší expoziční čas, proto vždy použijte stativ, abyste neměli snímky rozmazané.

Duha: Zkuste použít polarizační filtr – barvy duhy budou sytější a více vyniknou. Při použití filtru si dávejte pozor, může mít totiž také opačný efekt, a pokud jej natočíte nesprávně, duha vám v obraze zmizí.

Bouře: Bedlivě sledujte předpověď počasí, kdy se blíží silný vítr, slunečné počasí a přeháňky a nezapomeňte si s sebou zabalit i nějakou pláštěnku nebo kryt pro váš fotoaparát pro případ průtrže mračen. Buďte opatrní, při bouři se vyhýbejte otevřeným prostranstvím, protože kovové předměty, jako jsou stativy nebo fotoaparáty, zvyšují riziko zasažení bleskem.

Mlha: Mlha působí jako obří difuzér a proto musíte počítat s rozptylem světla, které osvětluje fotografovanou scénu. Snímek tak ztratí kontrast, ostrost i barevnou sytost. Fotografujte úzké uličky lemované stromy nebo stromořadí v místním parku. Fotografujte proti slunci; pokud budete mít štěstí, zachytíte sluneční paprsky pronikající skrz mlžný opar.

Mohlo by vás zajímat: