Zapomeňte na všechno! Sledujte on-line kameru v orlím hnízdě

Podívejte se, jak se líhnou vzácní orli bělohlaví. Na vlastní oči, v reálném čase…

Zdroj: archiv

Webkamery jsou dnes hodně v módě. Mohou přenášet online záběry téměř odkudkoliv. Bohudík se tento fenomén rozmohl i v Česku, takže se lidé mohou v reálném čase dívat třeba na orangutany ve Dvoře Králové, koupaliště v Ústí nad Orlicí (teď v zimě je velmi půvabné), nebo dopravu v Praze. V zahraničí však už dokázali umístit kamery na mnohem zajímavější místa – třeba na vrcholek Mount Everestu

Kamera z hnízda

A teď pro vás máme připravenou opravdovou specialitu – v Decorah (Iowa) umístili on-line kameru přímo do hnízda obrovského orla bělohlavého. Přístroj je vybavený nočním viděním, takže zobrazuje všechno, co se v hnízdě děje ve dne i v noci. A ony se tam dějí věci!

17. února snesla samice snůšku vajec, od té doby na nich sedí. Hnízdo je umístěné na vrcholu 25 metrů vysokého stromu, kamera je umístěná mírně nad ním. Její operátoři mohou zaostřovat, takže se jim podařilo přímo pozorovat snášení. Vejce by se měla vyklubat někdy na přelomu března a dubna – i vy díky kamerám můžete být při tom. Stejná kamera na stejném místě už zachytila klubání tří vajec v dubnu loňského roku. Každý den se ze záběrů kamery vybere několik desítek nejlepších fotografií, podívejte se, jak vypadaly ty ze včerejška: 

 

Kamera je součástí projektu The Raptor Ressource Project, který odstartoval na začátku roku 2011. Stará se o záchranu vzácných dravců, kteří jsou symbolem Spojených států. A daří se – do roku patřil mezi ohrožené druhy, ale dnes je už opět rozšířený po většině území USA a Kanady. Tento obří pták s rozpětím křídel až 2,4 metrů byl také symbolem mnoha indiánských kmenů. Peří tohoto orla bylo u indiánů odměnou za dosažení dospělosti. Když se stal pták ohroženým, vznikl kvůli tomu speciální zákon. Ten stanovil, že pera mohou získávat pouze příslušníci původních amerických kmenů.

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články