Zemi osvítí dvě slunce

Výbuch rudého obra v sousedství sluneční soustavy dá vzniknout na několik týdnů druhému slunci, které promění noc na Zemi v den.

Zemi osvítí dvě slunce
Zemi osvítí dvě slunce
Zdroj: archiv

Země má jen jedno slunce, ale možná s větší šancí než, že vyhraji ve sportce, se můžu dočkat okamžiku, že zemi ozáří hvězdy dvě. Sice jen na pár týdnů, ovšem zato pořádně, protože vymažou noc.

Rudý obr, hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu, je druhou největší hvězdou ve vesmíru je vzdálena od naší soustavy 1300 světelných let a dochází ji dech. Astrofyzici se těší, že se zhroutí docela a doprovodný výbuch ozáří i Zemi. Samozřejmě vyznavači apokalypsy už vědí, kdy to bude - s nástupem roku 2012. Byla by to velká náhoda, stát se to může opravdu i příští rok, stejně jako během následujícího miliónu let, dodávají vědci.

Výbuch Betelgeuse

Podle Brada Cartera, australského fyzika z Univerzity v Jižním Queenslandu bude záře desetimilionových násobcích silnější, než je sluneční záření. Bude to dostatečně silný zdroj světla na to, aby na týdny vymazal noc na Zemi a až s odstupem bude blednout, než zmizí zcela.

Už v roce 1921 byl Betelgeuse proměřen interferometricky Albertem Michelsonem a Francis Peasem. Ovšem mnohem více informací poskytlo snímkování s pomocí Hubblova kosmického dalekohledu. Vnější části atmosféry hvězdy, dosahující ohromných rozměrů (asi pětinásobek vzdálenosti Neptunu od Slunce). Samotná hvězda by v naší soustavě vyplnila prostor až asi k Jupiteru. Sama hvězda je dvacetkrát masivnější než Slunce.

Výbuch supernovy by sice mohl představovat potencionálně smrtící hrozbu pro vše živé na Zemi, ale vědci ujišťují, že oba póly Betelgeuse jsou odvrácené od naší soustavy a tak záblesk nebezpečného gamazáření nepoletí naším směrem, ovšem budeme moci pozorovat vesmírný ohňostroj doprovázený sprškou neutrin.

Apokalyptické spekulace ohledně vzdálené superhvězdy kolují i proto, že se jméno Betelgeuse často spojuje s ďáblem. Nicméně podle vědců je její jméno odvozeno z arabského slovního spojení „jad Al Jauza“, což znamená „ruka Al-Jauzy“ a jde o odkaz na mystickou bytost, která má v moci řád všehomíra.

Carter dodává, že se Betelgeuse, která je vzdálená 1300 světelných let od Země, změní po výbuchu v černou díru nebo neutronovou hvězdu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: