Zermatt slaví 150 let od prvovýstupu na Matterhorn

Tak jako poutníci putují do Mekky, je pro každého milovníka hor Zermatt místem, kam by se alespoň jednou za život měl podívat. Pozorovat při úsvitu, jak slunce probouzí východní stěnu Matterhornu, je opravdu dechberoucí.

Pohled na ikonický Matterhorn
Pohled na ikonický Matterhorn
Zdroj: Archiv

Jméno charismatické hory nad Zermattem pochází z německých slov Matte (horská louka) a Horn (roh). Jedinečná kulisa sedmého nejvyššího alpského štítu ve tvaru rohu a 38 dalších čtyřtisícovek proslavilo Švýcarsko po celém světě.

Jedině vlakem

Jeli jsme do Zermattu Ledovcovým expresem. Dešťové kapky bubnovaly do prosklených stěn nejpomalejšího rychlíku světa a šíty hor nad námi se ukrývaly do mraků. A přece jsme si cestu po železnici užívali. Přejížděli jsme mosty a viadukty nad divokými vodami, nořili se do tunelů. Pozorovali jsme malebné vesničky podél trati v údolí říčky Gornery, kde se střídaly obrazy vinic, kláštera, starých továren i rustikální vodní elektrárny. A přitom jsme popíjeli lahodné víno ze zdejších malých vinic v panoramatickém jídelním voze.

Glacier Express na cestě do Zermattu

Vozítka na baterky

Na nádraží v Zermattu na nás čekal taxík. Ale ne jen tak ledajaký. V tomto věhlasném alpském středisku totiž platí už od roku 1972 zákaz vjezdu aut. Nařízení trvá od doby, kdy obyvatelé města v referendu odmítli výstavbu nové silnice z Täsche a rozhodli se vozit do Zermattu zásoby i hosty výhradně vlakem. A tak musí každý návštěvník nechat vůz na parkovišti v Täschi, vzít kufry (a v zimě i lyže) a pokračovat dál po železnici. V Zermattu se pak všichni pohybují po ulicích buď pěšky či kočáry a elektromobily. Ten náš je lehce oprýskaný, a tak působí ve městě, kde se vše leskne luxusem, trochu archaicky. Ale jsme vděční, že v elektrovozítku sedíme. Z nebe se stále valí proudy vody, doslova padají trakaře a vytoužený Matterhorn je kdesi nahoře v mlze. Jindy poklidná říčka Matter Vispa vypadá jako rozbouřený veletok.

Ilustrace zdolání Matterhornu před 150 lety

Paradoxní reklama

První horolezci se pokoušeli zdolat Matterhorn už v 15. století, ale poprvé vrchol „Lučního rohu" (4 478 m) pokořilo v červenci 1865 sedm dobrodruhů, z nichž návrat přežili jen tři. Horolezcům pod vedením Angličana Edwarda Whympera se při sestupu přetrhlo jistící lano, jehož originál patří i po 150 letech k nejvyhledávanějším exponátům místního muzea. Zpráva o tragédii v Alpách tehdy obletěla Evropu a sama královna Viktorie tehdy varovala své poddané před návštěvou nebezpečných alpských končin. Tím však paradoxně udělala Zermattu největší reklamu a pod Matterhorn se začali hrnout bohatí Angličané. Po vybudování železnice z Vispu v roce 1891 se pak turistický ruch rozhořel naplno.

Matterhorn je nejfotografovanější hora Švýcarska a také Evropy

Divadlo za rozbřesku

Ráno se probouzíme do jasného dne. Když vyhlédneme z okna, je tam! Nejfotografovanější hora Švýcarska a také Evropy a světa vůbec se tyčí 1500 metrů nad východním obzorem. Pak na malý okamžik vrchol magicky zčervená, jak se hory dotknou první sluneční paprsky. Postupně světlo zalévá úbočí hory a mění barvu od červené přes oranžovou, žlutou až po bílou. Teprve pak slunce sestoupí do údolí Matter Vispy a probudí domy v městečku, odkud už dávno vyrazili do hor desítky horolezců, pro které je Zermatt základním táborem pro výstupy nejen na Matterhorn, ale i další okolní čtyřtisícovky jako třeba Dent Blance či Monte Rosa.

Pohled na městečko Zermatt s ikonickou horou Matterhorn

Samé rekordní výšky

My míříme po hlavní obchodní třídě Bahnhofstrasse k nádraží, proti němuž startuje unikátní ozubnicová železnice, která je po železnici Jungfraubahnen druhou nejvýše položenou železnicí v Evropě. Za půl hodiny překoná 10 kilometrů a 1500 metrů převýšení. Končí na Gornergratu ve výšce 3 089 m. A aby toho nebylo málo, odpoledne zvládáme ještě výjezd lanovkou na Klein Matterhorn (3 883 m). Je to nejvýše položené dostupné místo v Evropě, odkud se dá lyžovat.

Před vaší cestou do Švýcarska se nezapomeňte podívat na web MojeSvycarsko.com, kde naleznete aktuální turistické informace o Švýcarsku, pozvánky na akce pořádané v České republice a ve Švýcarsku a v neposlední řadě zde máte také možnost objednání českých brožur o Švýcarsku zdarma.