Život se studenou krví: Jak umí přežít živočichové, kteří nedokážou regulovat tělesnou teplotu?

Pozoruhodná skupina živočichů přežívá na naší planetě 200 milionu let, přestože si neumí udržovat stálou tělesnou teplotu. Jak se jim to podařilo?

Zdroj: Viasat Nature

Plazi a obojživelníci vládli světu téměř 200 milionů let a dodnes naši planetu obývá přes 14 000 druhů. Aligátoři a krokodýlové, haterie, hadi, ještěři a želvy jsou nejzákladnějšími reprezentanty plazů. Jejich tělo je pokryté tuhými šupinami nebo štíty, a umějí klást vejce.

Patří ke studenokrevným živočichům, přesněji se u nich vyskytuje ektotermie - jsou "odsouzeni" přejímat teplotu od okolního prostředí, sami svou tělesnou teplotu regulovat neumějí. Vypadá to na první pohled jako nevýhoda, ale tito živočichové se tomu tak přizpůsobili, že nijak nestrádají, a naopak to dokázali obrátit ve svůj prospěch.

Nevýhoda se proměnila ve výhodu

Spoléhají na řízenou výměnu tepla s okolním prostředím - to proto vidíme ještěrky nebo hady, jak se vyhřívají na slunci. Mnoho druhů dokáže tímto způsobem udržet svoji tělesnou teplotu v úzkém rozmezí po většinu dne.
Nestálá tělesná teplota s sebou přináší významné problémy, ale na druhé straně poskytuje jednou velkou výhodu: umožňuje plazům vystačit si s daleko menším množstvím potravy, než jaké potřebuje srovnatelně velký savec, který právě většinu energie z potravy použije k udržení tělesné teploty.

Někteří plazi jsou obrovští a patří k nejnebezpečnějším zvířatům na Zemi, každému z nás se vybaví komodští varani, kteří pro svou velikost, dravost a nebezpečnost bývají nazýváni "komodskými draky", nebo nedávno uhynulá vzácná galapážská želva s přezdívkou osamělý George. Jsou známí však i drobní plazi, například několikamilimetroví chameleoni nebo žáby bezblanky, řadící se a mnohdy k nejzvláštnějším živočichům vůbec. 

Odkud tito dávní tvorové pocházejí? Jak se přeměnili v dnešní bizarní a nádherné formy života? A v čem tkví tajemství jejich obrovského úspěchu? David Attenborough ve svém dokumentu Život se studenou krví nabízí strhující pohled na plazy a obojživelníky, které uvidíte z bezprostřední blízkosti - tvory všech tvarů a velikostí.
Kameramané, kteří seriál natáčeli, používali zcela novou techniku, takže se budete moci podívat na tyto pozoruhodné živočichy tak, jako ještě nikdy před tím. 

Podívejte se na video z první části dokumentu:

 

Dokumnetární seriál začíná v neděli 18. listopadu ve 20:00 na Viasat Nature

Autor: Viasat Nature

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články