Známe dalších 461 potenciálních nových planet. Objevil je teleskop Kepler

Obrovský teleskop pro nás objevil 461 nových možných světů. Co na nich najdeme?

Známe dalších 461 potenciálních nových planet. Objevil je teleskop Kepler
Známe dalších 461 potenciálních nových planet. Objevil je teleskop Kepler
Zdroj: archiv

Vesmírný teleskop Kepler, který ve službách amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pátrá po obyvatelných planetách mimo Sluneční soustavu, objevil dalších 461 potenciálních nových planet. Většina z nich je zhruba stejně velká jako Země nebo i několikanásobně větší, oznámili v pondělí vědci, které citovala agentura Reuters. Informoval o tom také portál space.com.

Další světy?

Toto oznámení zvýšilo počet "kandidátů na nové světy" objevených Keplerem na 2740, z nichž 105 už bylo potvrzeno. "Před dvěma lety jsme měli zhruba 1200 adeptů na planetární objekty. O rok později jsme přidali podstatný počet nových objektů a zaznamenali trend značného počtu velmi malých planet … o dvojnásobku velikosti Země či menších," řekl astronom projektu Christopher Burke na tiskové konferenci.

Podívejte se na video o objevu:

 

Hledání života

Mezi 461 novými adepty na planety nasbíraných během 22 měsíců pozorování teleskopem přetrvává trend převažujícího počtu malých planet. Mezi novými přírůstky jsou i taková vesmírná tělesa, která vypadají jako planeta zvící 1,5 násobku velikosti Země obíhající kolem svého slunce po oběžné dráze trvající 242 dní ve vzdálenosti, kde může na povrchu existovat voda v tekuté formě. Ta je považována za nezbytnou podmínku života.

Teleskop, který byl vypuštěn do kosmu v březnu 2009, je schopen zaznamenat nepatrné, ale pravidelné výkyvy světla hvězd. Vědci díky tomu mohou zjistit, zda tyto světelné změny způsobují obíhající planety. Cílem mise teleskopu je zjistit, kolik hvězd v Mléčné dráze má planety (zhruba velikosti Země) obíhající kolem nich v takzvané "obyvatelné zóně", kde se na povrchu udrží voda.

Více se o teleskopu Kepler a jeho hledání nových planet dočtete na stránkách www.nasa.gov/kepler a o dalších exoplanetách na exoplanetarchive.ipac.caltech.edu/index.html.

 

Ilustrační foto: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články