Žvatlání dospělých pomáhá dětem najít vlastní hlas

„Nežvatlejte na to dítě," žádal jsem pod vlivem odborného doporučení naš babičky, když se rozněžněně obracely na mého syna. No, a světě div se, zase špatně - všechno jinak: podle výzkumu na McGill University, šestiměsíční děti mají mnohem větší zájem o žvatláních jiných dětí než o správnou výslovnost dospělých a žvatlání tak napomáhá nastartovat jejich řečové schopnosti.

Na nemluvňata je dobré žvatlat.
Na nemluvňata je dobré žvatlat.
Zdroj: dollarphotoclub.com

Při experimentu odborníci poštěli počítačem generované hlásky do místnosti, kde si hrály sledované děti. Stejné hlásky byly měněny tak, aby jednou zněly jako dospělá žena a pak jako malé dítě. Pozornost dětí byl v případě modu žvatlání o 40 procent vyšší.

Nešlo přitom o preferování známého zvuku, protože testovaná drobotina do té doby nežvatlala. Navíc - zatímco na dospělé zvuky se děti většinou tvářily neutrálně, žvatlaniny jim často rozehrály úsměv na tváři.

„Je možné, že napodobování dětského žvatlání děti lépe připravujeme na vnímání vlastního hlasu," uvedla k závěrům hlavní autorka studie profesorka Linda Polka. Dítě při vydávání zvuků podle ní na rozdíl od dospělého nekomunikuje, ale spíše zkoumá možnosti. „Oni potřebují doslova najít svůj vlastní hlas," říká profesorka.

Související články