Archeologové objevili hrob kovářky. Mění to pohled na roli žen v pravěku

V Rakousku byl nalezen pravěký hrob ženy, která zpracovávala kov. Jde o vůbec první takový objev - podle archeologů to je senzace.

Archeologové objevili hrob kovářky. Mění to pohled na roli žen v pravěku
Archeologové objevili hrob kovářky. Mění to pohled na roli žen v pravěku
Zdroj: archiv

Archeologové při vykopávkách na pohřebišti z doby bronzové v dolnorakouském Geitzendorfu nedaleko hranic s Českem učinili nečekaný objev - nalezli hrob ženy, která se živila zpracováváním kovů. Podle nich jde o vůbec první důkaz toho, že ženy v té době takovou práci vykonávaly, napsala agentura APA. Dolnorakouské muzeum pravěku v Asparnu hovoří dokonce o "archeologické senzaci".

Na někdejším pohřebišti vědci v letech 2008 a 2009 odkryli 15 hrobů. Následný antropologický výzkum potvrdil, že jde o mimořádný nález, který změní pohled na rozdělování rolí mezi muži a ženami.

Zmíněná žena, která pracovala v metalurgii, zemřela zhruba před 4000 roky ve věku 45 až 60 let. Skutečnost, že šlo opravdu o ženu, potvrdila analýza lebky a dolní čelisti, neboť pánevní kost nebyla k dispozici. V hrobu, přestože byl v minulosti vykraden, archeologové nalezli řadu drobných bronzových předmětů a také čtyři kamenné nástroje - kovadlinu a různá kladiva. Ta mohla sloužit ke zpracování kovu a k výrobě šperků.

Kovářky ve středověku

Před několika lety vzbudila podobnou senzaci podobizna kovářky na ilustraci ke středověké bibli ze 12. století. Ukázalo se však, že ilustrace zobrazuje jen poraněného kováře, který nemůže pracovat. Jeho žena, která by ho měla dočasně nahradit, se s výhní a kleštěmi potýká marně…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články