Australského tasmánského vakovlka vyhubil člověk a nikdo jiný. Potvrdil to výzkum

Jenom my, lidé, neseme vinu za vyhynutí tasmánského tygra. Je to pravda, jakkoli bychom chtěli svést vinu na něco nebo někoho jiného. Jak se to stalo?

Australského tasmánského vakovlka vyhubil člověk a nikdo jiný. Potvrdil to výzkum
Australského tasmánského vakovlka vyhubil člověk a nikdo jiný. Potvrdil to výzkum
Zdroj: archiv

Pouze člověk nese vinu za vyhubení tasmánského vakovlka (Thylacinus cynocephalus). Oznámili to ve čtvrtek australští vědci z University of Adelaide, kteří tak popřeli dlouhodobě prosazovanou teorii, že za vyhynutí tohoto vačnatce byla zodpovědná nemoc, napsala agentura AFP (studii najdete zde na stránkách univerzity).

Všechno bylo dobré, a pak přišel člověk…

Takhle to všechno začalo. Zdroj: Wikipedia

Vakovlk, známý také pod označením tasmánský tygr, v hojném počtu obýval Tasmánii, když sem v roce 1803 dorazili evropští osadníci. Jeho počet ale začal rychle klesat a poslední známý jedinec byl uloven v roce 1933. O tři roky později uhynul v zoologické zahradě v Hobartu. Oficiálně byl vakovlk prohlášen za vyhynulého v roce 1986 a pokusy o jeho naklonování, které se objevily začátkem 21. století, skončily neúspěšně.

Vyhynutí vakovlků bylo dlouho spojováno s nemocí podobnou psince, která poslední kusy vakovlků decimovala, ale tým vědců Adelaidské univerzity prokázal, že nemoc rozhodně nebyla hlavní příčinou.

"Mnoho lidí věřilo, že pouze lov nemohl vakovlky vyhubit, a že tudíž musela existovat nějaká epidemie neznámé nemoci, která je za jejich vyhynutí odpovědná," řekl vedoucí výzkumného týmu Thomas Prowse, jehož studie byla zveřejněna v posledním čísle časopisu Journal of Animal Ecology.

"Zjistili jsme, že dokážeme vytvořit simulaci vyhynutí bez nutnosti zahrnout nějakou záhadnou chorobu," dodal. Prowseho tým vytvořil modely, v nichž ukázal, jak příjezd evropských chovatelů ovcí v mnoha ohledech ovlivnil život vakovlků včetně lovu za odměnu v letech 1830 až 1909. Kvůli lidskému lovu klokanů, kteří představovali hlavní kořist vakovlků, klesaly také zdroje jejich potravy.

"Dokázali jsme, že negativní dopad evropských osadníků byl dost velký na to, že druh i bez jakékoli epidemie nemohl uniknout vyhynutí," dodal Prowse.

Podívejte se na vakovlka, zviře, které už neexistuje (záběry ze zoo v Hobartu):

V Životě zvířat Alfreda Edmunda Brehma je vakovlk popsán jako nejnebezpečnější vačnatec a savec v Austrálii, kde mu říkali tygr křovin. V tlamě měl 46 zubů a dokázal ji rozevřít do 170 stupňů, takže jeho rozevřené čelisti tvořily téměř přímku. V posledních desetiletích se sice stále šíří historky, že vakovlk byl spatřen v Tasmánii i na australské pevnině, ale důkaz nikdo nepodal. Ani slavný sir Edmund Hillary, první pokořitel Mount Everestu, jenž se za symbolem Tasmánie vypravil s expedicí v 60. letech minulého století, tohoto savce neobjevil.

Úvodní foto: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články