Čas je relativní. Ale pro sportovce je ještě relativnější

Je to zatím jen hypotéza, ale víc než zajímavá: zdá se, že pro špičkové sportovce běží čas jinak rychle než pro běžné smrtelníky.

Čas je relativní. Ale pro sportovce je ještě relativnější
Čas je relativní. Ale pro sportovce je ještě relativnější
Zdroj: archiv

Asi jste viděli filmovou trilogii Matrix. Ta vzbudila pozornost nejen promyšleným příběhem, ale také tzv. bullet-timem. Šlo o efekt, kdy se pro hrdinu čas téměř zastavil – vnímal pak realitu kolem sebe natolik zpomaleně, že toho stihl udělat víc než jeho protivníci. Něco podobného zažívají profesionální sportovci každý den.

Podívejte se na ukázku z filmu Matrix, který bullet-time proslavil:

 

Neurovědci z londýnské University College zjistili, že u špičkových sportovců se zpomaluje vnímání času, například v okamžiku, kdy na ně letí míč nebo se při závodě rozhodují pro některou z tras. Funguje to pravděpodobně i u „normálních“ lidí, ale u sportovců je tento efekt mnohem silnější. „Tenista John McEnroe vyprávěl, že v okamžiku těsně před tím, než udeřil raketou do tenisáku, cítil, jak se čas zpomaluje – podobně o vnímání času několikrát povídali i piloti Formule 1,“ řekl dr. Nobuhiro Hagura z University College.

Konec olympijských rekordů je tady, předpovídá expert

Co je vlastně čas?

„Myslíme si, že během těchto okamžiků je vylepšené zpracovávání obrazových informací v mozku. Vnímáme tedy během stejného času výrazně více informací – subjektivně se nám tedy může zdát, že čas běží jakoby zpomaleně,“ dodal Hagura. Vědec na tento problém poprvé narazil při výzkumu basebalistů v jeho rodném Japonsku. Novináři o nich psali, že to vypadá, jako by se pro nejlepší hráče míček před odpalem téměř zastavil.

Na Oxfordu se tedy rozhodli prozkoumat, zda jde jen o povídačku, anebo se dá ověřit pomocí vědeckých metod. Zatím se jim podařilo provést jen několik relativně jednoduchých pokusů s dobrovolníky, kteří sledovali blikající disky na televizní obrazovce. Zjistili, že čím více byli účastníci experimentu připravení na to, co budou dělat, tím delší jim připadala doba, kterou na úkol měli. Současně se ukázalo, že pokud museli pohnout rukama, zdálo se jim, že na splnění úkolu mají více času.

Psychologický mechanismus, který za tento fenomén může, zatím není známý. Ale s nejvyšší pravděpodobností je založený na dvou faktorech: počtu informací, které procházejí okem a na koordinaci oko-ruka. „Teď bychom rádi během těchto pokusů měřili pomocí EEG mozkové vlny, abychom zjistili, co se vlastně v mozku děje,“ vysvětlil Hagura. Tyto testy budou nyní probíhat také na vrcholových sportovcích a ženách, tak by se mělo odhalit, zda jsou některé skupiny lidí na vnímání času citlivější než jiné. Právě tento efekt by totiž mohl být tím, co odlišuje úspěšné sportovce od těch nejlepších…

Celou studii najdete TADY.

FOTO: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články