Chytré telefony přinášejí hloupé úrazy: Za sedm let se jejich počet zčtyřnásobil

Čím chytřejší telefon, tím větší šance, že vás něco přejede. Moderní technologie totiž rozptylují pozornost a zbrání přísunu důležitých informací.

Chytré telefony přinášejí hloupé úrazy: Za sedm let se jejich počet zčtyřnásobil
Chytré telefony přinášejí hloupé úrazy: Za sedm let se jejich počet zčtyřnásobil
Zdroj: archiv

„Ameriko, máme problém!“ hlásí titulek deníku LA Times. Jméno problému se podle deníku nazývá „distraceted walking“ – do češtiny asi nejlépe přeložitelné jako roztržitá chůze. Počet úrazů, které takto vznikají, se za posledních sedm let zčtyřnásobil – a podle všeho za to mohou hlavně chytré telefony.

Podívejte se na klasický případ "roztržité" chůze: 

 

Zatímco dříve se člověk při chůzi především díval kolem sebe, dnes mu chytré mobily a tablety dávají úplně jiné možnosti. Pouhé poslouchání hudby je už málo, čím dál víc chodců si nutně potřebuje dohrát nějakou hru, poslat SMS, napsat na Foursquare nebo Facebook, kde zrovna jsou, nebo si twittnout nový status. Vznikají tak sice vtipná videa lidí narážejících do sloupů, padajících do kaluží a klopýtajících přes obrubníky – ale počet lidí, kterých se to týká, stoupá velmi strmě. Přestože jinak nám mobilní telefony pomáhají, co se týká bezpečnosti na chodnících a silnicích, představují riziko, jež si zatím příliš neuvědomujeme.

Chudáci chodci

Už před rokem vznikla v USA vědecká studie, která varovala před sluchátky u cyklistů a chodců. Podle závěrů studie z pera týmu dr. Lichensteina představují mobilní technologie pro bezpečnost chodců i cyklistů riziko; snižují totiž koncentraci na okolí a současně izolují člověka od některých varovných faktorů – například sirén nebo troubení automobilů. V rámci tohoto výzkumu se zdá, že nejvíc jsou ohrožení mladí lidé ve věku kolem 21 let, častěji pak muži. 

Co je to za památku? Prozradí vám to váš mobilní telefon

Za stejnou dobu se počet těchto mobilních zařízení také výrazně zvýšil; přibližně sedminásobně. Pokud se však počet úrazů zvýšil „jen“ čtyřnásobně, je zjevné, že tento trend není tak negativní, jak by se mohlo na první pohled znát. Lidé se učí s mobilními technologiemi žít – a přesto, že je používají čím dál víc, daří se jim to čím dál lépe. 

Bude to však trvat ještě nějakou dobu. Zatímco počet úrazů způsobených voláním za automobilů v USA klesl asi o čtyři procenta, zranění chodců přibývá. Jenže na telefonování v autě jsme si už stačili zvyknout – tento způsob komunikace tu máme už nejméně 10 let.

S tablety a chytrými telefony jsme tedy teprve na počátku dlouhé cesty. A pokud přijdou nová zařízení, jako třeba virtuální brýle, s nimiž se chlubí Google, budeme se muset přizpůsobovat znovu…

 

 

FOTO: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články