Co se stalo s ledovcem, který potopil Titanic?

O Titaniku a jeho katastrofě už historici vyzkoumali téměř všechno. Ale stále ještě jedna záhada zůstává – jak srážku s lodí odnesl ledovec.

Co se stalo s ledovcem, který potopil Titanic?
Co se stalo s ledovcem, který potopil Titanic?
Zdroj: archiv

Kdyby se Titanic potopil dnes, zaplavily by fotky ledovce noviny do několika hodin. Jenže fotoaparátů bylo na palubě Titaniku jako šafránu. A kvůli noci by navíc fotka tehdejší technikou stejně nejspíš nevyšla. Nemáme tedy k dispozici žádnou fotografii ledovce a stejně málo je i očitých svědectví.

Příběh ledovce je zřejmě velmi prostý a krátký: teplota sice byla tak nízká, že zabila ztroskotané cestující z Titaniku, ale současně tak vysoká, že zničila i ledovec. Ale pěkně popořadě… Z cestujících zřejmě na vlastní oči neviděl ledovec nikdo. V době nárazu mělo službu 14 členů posádky, bohužel ti, kteří ledovec pozorovali nejdéle, se do záchranných člunů nedostali. Spousta svědectví o tvaru a podobě ledovce je tedy jen z druhé ruky. Lodě, které se poblíž Titaniku plavily, však po katastrofě několik podezřelých věcí vyfotily. Tady jsou ti nejpravděpodobnější viníci: 

Tuto fotografii pořídil hlavní stevard německého transoceánského parníku SS Prinz Adalbert, když se 15. dubna plavil místem, kde klesl ke dnu Titanic. V té době ještě posádka lodi s výjimkou nejvyšších důstojníků o katastrofě nevěděla, takže stevard po ledovcích nepátral.

Na ledové kře, kterou vyfotografoval, ho však zaujala skvrna rudé barvy – ta naznačovala, že se hora ledu střetla v uplynulých 12 hodinách s nějakou lodí. A jak všichni dobře víme, Titanic byl v dolní části natřen právě červenou barvou… Bohužel na černo-bílé fotografii už jen těžko posoudíme, jakou barvu skvrna opravdu měla; tvrzení stevarda se tedy nedá prokázat, ani vyvrátit.

 

Tato fotografie pochází z fotoaparátu kapitána lodi Minia. Tento parník, který normálně pokládal podmořské telegrafní kabely, byl vyslán, aby na místě nehody pátral po tělech obětí i po troskách, které by mohly stanovit příčinu katastrofy.

Kapitán De Carteer objevil na místě jediný ledovec – a pro potřeby vyšetřování ho také vyfotografoval. I na něm byly jasně viditelné stopy červené barvy. S velkou pravděpodobností to byl stejný ledovec, který předtím vyfotili z Prinze Adalberta a týž, který poslal ke dnu Titanic. 

Z dějin jednoho ledovce

Zatímco Titanic byl v době svého potopení starý jen 12 dní, ledovec, který ho potopil, byl mnohem starší. Dohadů je samozřejmě mnoho, ale s velkou mírou pravděpodobnosti se dá tvrdit, že tento ledovec vznikl asi před 3 000 roky někde u západního pobřeží Grónska. Od největšího ostrova světa se odlomil zřejmě v létě 1910. Titanic však o moc nepřežil. Většina ledovců se tak hluboko do Atlantického oceánu vůbec nedostane, a když ano, tak brzy roztají. Teplota vzduchu i vody sice byla pod nulou, ale pro slanou mořskou vodu, která mrzne až při -2,2 stupních, to bylo málo. Podle odhadů mohl vydržet na moři maximálně do roku 1913. 

Míry a váhy

Vedly se i spory o tom, jak velký byl vlastně tento ledovec. Námořník Frederick Fleet, který pozoroval srážku z předního stěžně, pro vyšetřovací komisi namaloval obrázek, kde velikost zřejmě pořádně přehnal. Dohady o jeho velikosti neutichly dodnes; nejčastěji se ale udává výška mezi 15–30 metry a délka mezi 60–120 metry. Na čem se všichni shodují, je, že větší část ledovce byla ukrytá pod hladinou – a tedy neviditelná…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články