Do nejbližšího konce světa zbývají čtyři dny

Nadchází Ragnarök, apokalyptický konec světa, předpovězený v severských eposech. Američané si věštbu připomínají možná více než přímí potomci Vikingů, protože závěrečnou bitvu bohů má předcházet krutá zima fimbulvetr. A Spojené státy si letos skutečně užily pořádnou nadílku sněhu i mrazů.

Do nejbližšího konce světa zbývají čtyři dny
Do nejbližšího konce světa zbývají čtyři dny
Zdroj: archiv

Určitou nadějí pro nás smrtelníky je okolnost, že Ragnarök se týká především bohů a lidé mají přežít, ale jen tak tak. Jak uvádí Wikipedie: Bohové vědí, že ragnarök je nevyhnutelný. Existuje věštba, že na konci světa dojde k velké bitvě, v níž budou zničeni, přesto se na ni připravují. Velikost bohů spočívá v tom, jak vzdorují osudu, kterému se nemohou vyhnout. Závěrečné stadium jejich života se ohlásí různými zlými znameními. Nejprve přijde krutá zima fimbulvetr a takové zimy přijdou tři za sebou aniž bude léto, po celé zemi zavládnou kruté boje.

Zima 2013/2014

Slunce a měsíc, které pronásledují vlci, jimi budou spolknuty a nastane tma. Na svět zaútočí tři hlavní mocnosti. Z moře se vyplazí obrovský „světový had“ Midgardsormr (Jörmungandr) v bojovné náladě, čímž uvede do pohybu loď z nehtů mrtvých Naglfar. Tuto loď řídí obr Hrym, kormidelníkem je Loki. Z jihu přijíždí démon ohně Surtr se syny Múspellheimu (ohnivého světa). Ale ze všech nejstrašnější je vlk Fenrir. V tuto chvíli povstane Heimdall a zatroubením dá vědět, že nastává ragnarök a bohové se odějí do boje.

Přesné datum ragnaröku pak vychází na 22. února 2014. Má to být boží masakr:

Freyr bojuje proti Surtovi, ale padne. Thór bojuje s Midgardsormem a oba se zabijí navzájem. Fenrir spolkne Odina, je však zabit jeho synem Vídarem. Týr bojuje s nestvůrným psem Garmem (hlídač z podsvětí) a přivodí si navzájem smrt, stejně dopadne souboj Lokiho a Heimdalla. Pak Surtr vrhne na celou zem oheň a vše spálí.

Thor

Po Ragnaröku se rozzáří slunce nové, dcera starého, které bude tak jasné jako předešlé. Z oceánu vyvstane nová země, kterou zalidní lidé, potomci muže Leiftrasiho a ženy Líf. Ti se ukryli v kořenech jasanu Yggdrasilu. A bohové (Vídar, Váli a Tórovi synové Módi s Magnim), kteří přežili, spolu s Baldrem a jeho slepým bratrem Hödem, navrátivšími se z Helheimu, naleznou v troskách Valhally poselství Odina – runy.

A pokud se to nestane - jako propagace hollywoodského pokračování filmu o Thorovi - tenhle konec světa posloužil dobře.

 

Související články