Hovnivál se orientuje podle hvězd na obloze. Směr mu ukazuje Mléčná dráha

Brouci válející většinu svého života kuličku z trusu jsou schopnější, než jsme si mysleli.

Hovnivál se orientuje podle hvězd na obloze. Směr mu ukazuje Mléčná dráha
Hovnivál se orientuje podle hvězd na obloze. Směr mu ukazuje Mléčná dráha
Zdroj: archiv

Hmyz s miniaturním mozkem a minimálními početními schopnostmi se stal prvním druhem, u kterého bylo prokázáno, že se orientuje podle Mléčné dráhy. Vědci z Jižní Ameriky a Švédska publikovali výsledky svých výzkumů - ukázalo se, že existuje určitá spojitost mezi pohybem hovniválů a rozmístěním hvězd.

Afričtí vrubouni posvátní (neboli hovniválové), ale i další druhy hmyzu ví přesně, kam směřuje jejich cesta. A vědí to přesně, bez ohledu na množství a náročnost překážek, které jim do cesty staví příroda a při tomto výzkumu (záměrně) i vědci.

Výzkumníci, ale zjistili, že se hovniválové jen tak obalamutit nedají. Ze směru, kam se vydali, se svést nenechali. Vědci svoji hypotézu zkoušeli testováním v planetáriu, kde bylo možné snadno simulovat proměny noční oblohy. Sledovali chování vrubounů při úplném zakrytí zrakového ústrojí i při částečném omezení.

Těžký život hovnivála

Vrubouni (brouci čeledi Scarabaeidae) válejí kuličky vytvořené z trusu, a to na docela velké vzdálenosti. Jsou totiž jejich hlavním zdrojem potravy, nebo do nich kladou vajíčka apod. Jejich celoživotním úkolem je ukořistit co největší kus trusu (na co jen stačí) a dostat ho co nejdále. A k tomu se jim nejlépe osvědčilo vytvořit z trusu kuličku a odválet ji co nejdál. Vědce odjakživa zajímalo, jak hledají svou cestu (pohybují se po přímých linkách) k hnízdu i v nocích, kdy nesvítí měsíc. A to už byl kousek k hypotéze, že se možná orientují podle hvězd

Hovniválové mají slabý zrak, nemohou tak rozeznat jednotlivá souhvězdí, ale poznají sílící nebo slábnoucí světlo Mléčné dráhy - a právě tento stříbrný pás táhnoucí se celou oblohou, jehož svit způsobuje množství hvězd, vnímají hovniválové jako svůj hlavní orientační bod.

Šikovní brouci

Marcus Byrne a jeho tým z Wits University již dokázal, že vrubouni využívají ke své orientaci polohy Slunce, Měsíce a polarizované světlo. Zjistili také, že hovniválové často vylézají na kuličky a předvádějí něco, co vědci poeticky nazvali "orientačním tancem", při kterém lokalizují zdroje světla.

A právě v planetáriu se simulovanou noční oblohou vědci zjistili, že jim nejvíce pomáhá Mléčná dráha. Hovniválům k orientaci ale neslouží všechny zdroje světla. A když je na obloze viditelný například Měsíc i Mléčná dráha? Vědci se domnívají, že tito brouci mají něco jako žebříček oblíbenosti.

Úvodní foto: Thinkstock

Související články