Idiokracie na postupu? Západní civilizaci prý kleslo IQ

Poněkud hořká americká komedie Idiocracy o hloupnutí lidstva se podle nové studie naplňuje. Inteligence lidí v rámci euro-americké civilizace klesla mezi lety 1889 až 2004 o 14,1 bodu.

Idiokracie na postupu? Západní civilizaci prý kleslo IQ
Idiokracie na postupu? Západní civilizaci prý kleslo IQ
Zdroj: archiv

Ačkoli některé jiné studie založené na zmenšování mozku moderních lidí ve srovnání s předky před tisíci lety byly odmítnuty, nová evropská studie se k tématu vrací srovnáváním IQ. Ovšem i tady lze zřejmě velmi úspěšně podrobit studii kritice s ohledem na metodiku měření IQ a stěží srovnatelný vzorek populace a hodnota inteligenčního kvocientu byla definována až v roce 1912.

Srovnání IQ napříč stoletím bylo navíc založeno na faktoru délky reakční doby na vizuální vjemy. Nicméně zainteresovaní odborníci trvají na tom, že je možné tvrdit, že čím je reakční doba kratší, tím je člověk chytřejší. Možnost, že někdo může déle přemýšlet, zřejmě nepadá v úvahu. 

Ukázka z filmu Idiocracy, který byl v Česku uveden pod nepochopitelným názvem Absurdistán (což vlastně závěry výzkumu potvrzuje, trumfuje to už jen slovenský distributor s Návratem z doby ľadovej). 

#video|5662853#

Zápletka filmu Idiocracy: Hlavní hrdina Joe Bowers moudrosti sice moc nepobral (je naprosto průměrný), ale když se po jednom nepovedeném vládním experimentu probudí v roce 2505, tak zjistí, že společnost zatím pod náporem reklam a hloupých televizních pořadů úplně zdegenerovala a z něho je rázem nechytřejší člověk na planetě. A tak je na průměrném Joeovi, aby lidský vývoj vrátil zpátky do správných kolejí. Ovšem zřejmě ne moc nadlouho.

"Reakční čas významně koreluje s mírou obecné inteligence a je považován za základní měřitelný faktor," napsal Michael A. Woodleya z Vrije Universiteit v Bruselu, který se na vypuštění "džina z láhve" podílel s kolegy Janem te Nijenhuisc z Amsterdamské univerzity a  Raegan Murphy Corkovou z irské University College.

Může za to tedy emancipace?

Zajímavá je i okolnost, že inteligence klesala v průměru o 1,23 bodu za deset let. Co tento kontinuální pokles způsobuje podle autorů především?

Předchozí studie potvrzují jinou základní myšlenku filmu Idiocracy, že ženy s vyšší inteligencí mají méně dětí, z čehož logicky plyne, že se populační příspěvek žen s nižší inteligencí zvyšuje. I toto tvrzení samozřejmě vyvolává otázky, nakolik je skutečně genetika determinující v souvislosti s IQ. 

Zároveň se ovšem nabízí, že se o tento vývoj zasloužila emancipace žen, která potencionálním matkám otevřela cestu k čistě mužské kariéře. Jenže bez vícečetného devítiměsíčního těhotenství a následné mateřské péče se lidstvo zatím neobejde, protože jinak vymře.

Hloupost a předsudky sílí

Přes spornost nové studie i jiné výzkumy obloukem vyvolávají podezření, že na postupujícím poklesu IQ může něco být. Gordon Hodson a Michael A. Busseri z ontarijské Brock University upozorňují, že sociální konzervativismus a předsudky se zpravidla pojí s nižším IQ. Upadání inteligence pak dávají do souvislosti s posilování radikálních stran a extrémistických tendencí. 

Jeden z posledních článků na serveru Atlantické rady v této souvislosti upozorňuje na silnou pozici, jakou získaly extrémistické formace jako je Zlatý úsvit v Řecku nebo Jobbik v Maďarsku. Všímá si ovšem i myšlenkových stereotypů v dalších zemích včetně Německa, kde se vše pojí s temnou minulostí nacistické éry. Ostatně laciný nacionalismus s příměsí xenofobie a populismu s úspěchem použil ve volební kampani i nový český prezident Miloš Zeman. 

Možná na tom tedy něco je.

Zdroj:

Související články