Ikonické fotografie National Geographic. Od roku 1888 až na práh 21. století

Vybrali jsme pro vás nejdůležitější fotografie z historie National Geographic. Procházeli jsme obrovské množství fotografií a ty nejzajímavější vám přinášíme.

Ikonické fotografie National Geographic. Od roku 1888 až na práh 21. století
Ikonické fotografie National Geographic. Od roku 1888 až na práh 21. století
Zdroj: archiv

National Geographic letos slaví 125. narozeniny. Projděte si náš příběh od začátku… od roku 1888, kdy založila malá skupina vědců se skromnými cíli National Geographic Society, až po současnost, kdy představuje jednu z největších a nejprestižnějších vzdělávacích vědeckých institucí na světě.

Přečtěte si speciál ke 125. výročí National Geographic

Nedávno jsme vám prozradili i pár překvapivých a nečekaných faktů z historie NG a jedním z nich bylo i to, že sbírka fotografií a obrázků National Geographic obsahuje nepředstavitelných 11 a půl milionu položek. A jejich počet samozřejmě stále stoupá. Z těchto milionů snímků se dají vybrat ty, které jsou přeci jen o něco "významnější" než ty druhé - ukazují milníky v našem příběhu. Podívějte se na ně s námi…

Kanada, 1909 //  Portrét objevitele jako sněžného muže: Nezáleží na tom, jestli se Robert E. Peary se svým pomocníkem Matthewem Hensonem v roce 1909 dostali k severnímu pólu, nebo ne - dostali se totiž k tomuto cíli blíže než kdokoli před nimi. Na expedici se vydal v červenci 1908. Stejně jako při předchozí výpravě vyrazil z Grantovy země, ze Sheridanova mysu. 6. dubna 1909 se výprava dostala na vzdálenost pouhých 9 km od pólu. Tuto vzdálenost překonal pouze na lehkých saních a se čtyřmi Eskymáky a pomocníkem Hensonem. Podle měření se dostali až na 89° 57´ severní šířky. Zde vyvěsili americkou vlajku a zanechali zprávu v krabici. Jeho prvenství zpochybnil Frederick Albert Cook, který tvrdil, že severního pólu dosáhl o rok dříve (ohlásil svůj úspěch později, neboť musel v Arktidě přezimovat). Spor nakonec ukončila dánská komise - prvenství přiznala Pearymu (později to potvrdil i americký Kongres). Důkazy však nejsou nevyvratitelné, a tak nikdo dodnes vlastně neví, jak to bylo. (FOTO: Sbírka Roberta E. Pearyho, NGS)

Kalifornie, 1915 // Gilbert H. Grosvenor, první editor na plný úvazek v historii magazínu National Geographic, se probouzí po noci strávené pod sekvojovcem obrovským po své první cestě v Sierra Nevadě. V rámci své snahy o propojení vlastních aktivit s ochranou přírody pomáhá pak NG v čele s Grosvenorem zakládat v roce 1916 National Park Service – úřad pod Federální vládou Spojených států, jehož úkolem je správa amerických národních parků, národních památníků, chráněných území a různých historických památek. (Zdroj: © Gilbert H. Grosvenor Collection)

Dry Tortugas, 1926 // V roce 1926 pak vychází první barevná fotografie, která byla pořízena pod vodou. První barevná fotografie focená "na suchu" vyšla na stránkcách časopisu NG v červenci 1914 (snímek nebyl uměle kolorovaný). (FOTO: Charles Martin ve spolupráci s biologem W.H. Longleyem)

 

Tanzánie, 1964 // Fotografie zachycuje jímavý okamžik při výzkumu Jane Goodallové - pozdrav od šimpanze Flinta. V roce 1961 začala Jane Goodallová studovat šimpanze v tanzanském národním parku Gombe Stream Park. Její výzkum podporovala National Geographic Society. (FOTO: Hugo van Lawick / NG)

Pákistán, 1985 // Tento snímek vešel do dějin. A právem. Vznikl v pákistánském uprchlickém táboře. Dnes už legendární fotograf SteveMcCurry se tam setkal s uprchlíky a mimo jiné si vyfotil i tuto dívku, Jmenovala se Šarbat Gula (nebo angl. Sharbat) a tehdy jí bylo 13 let. Jeho pozoruhodná fotografie se objevila na obálce NG v roce 1985. Na Šarbatiny oči však nikdo nezapomněl a NG se rozhodlo po jejím dalším osudu pátrat. Objevili ji v roce 2002. Podívejte se, jak se po tak dlouhé době změnily její pověstné oči (říká se, že jsou nejkrásnější na světě). (FOTO: Steve McCurry)

Severní Atlantik, 1991 //Na snímku je zrezivělá lodní příď legendárního Titaniku, který se potopil dvě hodiny a dvacet minut po půlnoci 15. dubna roku 1912. „Nepotopitelná“ loď Titanic tak zmizela navždy ve vlnách a vzala s sebou 1 500 lidských životů. Díky novým technickým možnostem máme po sto letech od katastrofy nejúplnější – a nejdůvěrnější – snímky proslulého vraku. Trosky lodi objevili v roce 1985 stálý spolupracovník NGS Robert Ballard a Jean-Louis Michael a od té doby jednou za čas propluje kolem ponurých pozůstatků Titaniku robot nebo ponorka s lidskou posádkou, vyšle směrem k vraku sonarový paprsek, získá několik snímků – a zmizí. Badatelé James Cameron a Paul-Henry Nargeolet přinesli v posledních letech mimořádně kvalitní snímky vraku. Podívejte se na exkluzivní snímky vzniklé ve spolupráci National Geographic ke stému výročí potopení lodi. (FOTO: Emory Kristof)

 

Botswana, 1994 // Proslulí filmaři divoké přírody a badatelé spolupracující s National Geographic (Explorers-in-Residence) Dereck a Beverly Joubertovi fotografovali africkou divočinu z velmi blízké vzdálenosti. Na snímku jsou při práci v Savuti v Botswaně, v jednom z posledních nedotčených míst v Africe. (FOTO: Beverly Joubertová)

 

Indie, 1995 // Samice tygra je na výjimečném snímku Michaela Nicholse zachycena v hodně netradičním okamžiku Bandhavgarh. Zvíře na snímku se cítí naprosto přirozeně - a to není náhoda, snímek totiž vznikl s pomocí fotografické pasti. Kdyby zvíře fotil fotograf, nikdy by nevznikla podobná fotografie. (FOTO: Michael Nichols)

 

Kokosový ostrov, Kostarika //  Mořský biolog a badatel National Geographic Enric Sala se potápí s karetou obrovskou u břehů Kokosového ostrova. Sala vede projekt National Geographic Pristine Seas, jehož cílem je objevovat, zkoumat a chránit poslední nedotčené části oceánů. O Kokosovém ostrově jsme již psali: Žraločí ráj se na Kokosovém ostrově proměnil v peklo. Můžeme mu zabránit? (FOTO: Octavio Aburto)

 

Uganda, 2011 // Lev si našel útočiště k nočnímu odpočinku na stromě. A při tom jej "vyrušil" fotograf NG a vznikla tato neobvyklá intimní fotografie ze lvího života v národním parku Queen Elizabeth. (FOTO: Joel Sartore

 

 

Britská Kolumbie, Kanada // Vzácný medvěd baribal odpočívá na mechem vystlané zemi v lesích v kanadské provincii na jihozápadě Kanady. Medvědi baribalové (neboli medvědi černí) tady mají bílou srst. Nejsou nijak příbuzní s bílými ledními medvědy, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde o vzácný poddruh baribala. (FOTO: Paul Nicklen)

Oslavte 125. výročí: Vyzkoušejte si, co víte o NG: Zajímavá fakta, o kterých jste asi nevěděli…

ÚVODNÍ FOTO (Antarktida, 2007 // Tučňák císařský je se speciálním kamerovým systémem na zádech - navržený mořským biologem  a členem National Geographic Society Gregem Marshallem - aktivním účastníkem antarktického výzkumu): Greg Marshall

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články