INFOGRAFIKA: Výkony špičkových sportovců. Někteří umí překonat i hodnotu koňské síly

Někteří sportovci dokážou vyvinout takovou sílu, že je porovnatelná s výkonem vrtačky nebo pračky. Podívejte se na infografiku, která vám názorně ukáže, jak obrovské výkony provázejí mnohé sporty..

INFOGRAFIKA: Výkony špičkových sportovců. Někteří umí překonat i hodnotu koňské síly
INFOGRAFIKA: Výkony špičkových sportovců. Někteří umí překonat i hodnotu koňské síly
Zdroj: archiv

Co je to vlastně výkon? Množství práce vykonané za jednotku času. U sportovců jde především o okamžitý výkon, který se vztahuje k určitému časovému okamžiku.

Olympiáda zvířecích rekordmanů. Člověk by neměl šanci

Mít sílu jako kůň

Někteří sportovci dokonce dokážou svým výkonem předčít i koňskou sílu. Koňská síla je historická jednotka, kterou zavedl na sklonku 18. století James Watt, později ji ale vytlačila jednotka watt. Koňská síla se ale dodnes používá - pro klasifikaci výkonu u aut a motocyklů. A jak ji Watt definoval? Jedna koňská síla je rovna výkonu, který podává soustavně pracující kůň, který zapřažený v žentouru zdvihá náklad zhruba 80 kilogramů a ujde při tom za hodinu 144 koleček o poloměru 3,5 metru.

Ne všechny sporty vyžadují velké výkony. Podívejte se, kolik žárovek by vám sportovci svým výkonem rozsvítili. Jak se liší třeba výkonnost maratonců či sprinterů od tenistů nebo fotbalistů? Nejlepší by bylo pozvat si třeba vzpěrače, ten by vám rozsvíti opravdu hodně žárovek. Výkony v této disciplíně jsou opravdu obdivuhodné. Dokážou zvednout přes 400 kilogramů váhy (rekord je 472 kilogramů) během 3 vteřin do výše až 2 metrů.

 

 

Úvodní foto (Reuters / Globe Media): Vzpěrač Li Hongli z Číny bojuje o nejlepší umístění na olympijských hrách v Pekingu. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články