INFOGRAFIKA: Vývoj fotbalové taktiky aneb Jak porazit Portugalsko

Ve čtvrtek večer hraje Česká republika proti Portugalsku na fotbalovém Mistrovství Evropy. Pokud vám nejsou úplně jasná nějaká složitější pravidla, ještě si je rychle připomeňte!

INFOGRAFIKA: Vývoj fotbalové taktiky aneb Jak porazit Portugalsko
INFOGRAFIKA: Vývoj fotbalové taktiky aneb Jak porazit Portugalsko
Zdroj: archiv

Pravidla fotbalu v jeho současné podobě jsou docela věda. Na stránkách organizace FIFA se dají stáhnout jako PDF soubor – v této podobě mají celých 144 stran. Z pravidel toho, co umožňují a zakazují, vychází fotbalová taktika. My vám přinášíme interaktivní infografiku, která principy taktiky shrnuje a vysvětluje:

 

Na počátku byl chaos. Pravidla fotbalu byla dlouhá staletí jen volná, stejně chaotické tedy byly i taktiky, které fotbalisté používali. Fotbal totiž vznikl ze středověké anglické hry, která připomínala spíš boj. Dva týmy se v ní pokoušely dostat přibližně oválný míč na druhou stranu hřiště. Většina duelů vypadala jako jedna velká mela, v níž vítězily spíš svaly a hrubá síla, než vybrané taktické dovednosti nebo precizní ovládání míče.

SROVNÁNÍ: Tak neskutečně se změnily olympijské sporty za 100 let

 V podstatě jedinou taktickou formací, která se tehdy používala, byla pyramida.Vycházela zřejmě z chování opravdových bojovníků, kteří byli zvyklí hlídat si křídla. Spočívala v systému 2-3-5, tedy dvou obráncích, třech záložnících a pěti útočnících. V průběhu staletí, jak se fotbal začal cizelovat, se měnila i taktika. Proti pyramidě vznikla obranná sestava spočívající na systému 4-6-0 – tedy čtyřech obráních a šesti záložnících, zcela bez útočníků.

A protože na každou zbraň musí vzniknout i protizbraň, začaly vznikat stále nové a nové formace, které odpovídaly na nové taktické výzvy. A tak vznikla fotbalová taktika, dnes využívaná a obdivovaná mnohem víc než ta vojenská, jíž vděčí za vznik…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články