Internet pro celý svět a zdarma? To má být Outernet

Internet se stal součástí našeho života, ale mimo domovy a kanceláře je jeho dostupnost i u nás velice nízká a hlavně pomalá. Nový ambiciozní projekt Outernet chce s pomocí stovek satelitů umožnit přístup k internetu kdekoli na světě a zdarma pro kohokoli už v červnu 2015.

Internet pro celý svět a zdarma? To má být Outernet
Internet pro celý svět a zdarma? To má být Outernet
Zdroj: archiv

Na mobilní operátory a poskytovatele internetového připojení jdou nejspíš mrákoty. Radost nebudou mít ani některé diktatury a autoritářské režimy, které přístup k internetu omezují nebo přísně cenzurují. Ale je něco takového uskutečnitelné?

Odpověď zní ano. Za ambiciozním projektem je organizace Media Development Investment Fund (MDIF), který asi většina nezná. Známý je však jeho zakladatel, miliardář a filantrop George Soros. Další donoři se mohou připojit. Plán si podle odhadů vyžádá počáteční investici v řádu desítek milionů dolarů.

V minulosti by to bylo nejspíš mnohem dražší, ale nyní je vynášení satelitů do vesmíru levnější, ale hlavně nové technologie umožňují zmenšení potřebného zařízení. Půjde tak o stovky malých satelitů (cubesat), které vytvoří kolem země hustou síť přístupových bodů k internetu. Tyto přístupové body vesmírné WiFi sítě budou propojeny s pozemními stanicemi.

Pokud se podaří získat dostatečný kapitál a také přesvědčit NASA, má být ještě letos technologie vyzkoušena v rámci jedné misí na Mezinárodní vesmírnou stanici. MDIF však počítá, že narazí na odpor telekomunikačních společností.

"Budeme bojovat a zvítězíme," nepochybuje vedoucí projektu Syed Karim. Podle něj nemá projekt žádné technické překážky. Přístup k internetu má nyní přibližně jen 60 % světové populace, rozšíření pro všechny obyvatele země umožní ještě širší sdílení informací a podle Karima pomůže především obyvatelstvu chudších zemí.

 

Související články