Jak bude vypadat Měsíc v den vašich narozenin? Podívejte se na vizualizaci!

Tak, jak uvidíte Měsíc teď, ho mohou spatřit jen kosmonauti. Anebo extrémně kvalitní teleskopy.

Jak bude vypadat Měsíc v den vašich narozenin? Podívejte se na vizualizaci!
Jak bude vypadat Měsíc v den vašich narozenin? Podívejte se na vizualizaci!
Zdroj: archiv

Výsledky těchto pozorování se samozřejmě vyhodnocují a zpracovávají – jenže, co z toho mají tzv. obyčejní lidé, kteří se příliš o vědu nezajímají? 

Jeden z nejlepších dalekohledů, Lunar Reconnaissance Orbiter provozovaný NASA už povrch Měsíce pozoruje dobré tři roky. Teď je Goddard Visualization Studio použilo na vytvoření aplikace, která okamžitě spočítá a vygeneruje obrázek toho, jak bude Měsíc vypadat v jakoukoliv hodinu roku 2012. Aplikaci najdete na oficiálních stránkách

U každého data jsou i informace o tom, jak bude Měsíc daleko a v jaké fázi ho najdeme. 

Celkem se jedná o 8700 obrázků ve vysokém rozlišení. Aby to nebylo málo, lidé z fanouškovského webu Bad Astronomy fotografie spojili do parádního videa. Podívejte se na ně:

 

Pokud se vám zdá, že se Měsíc na videu kývá, není to žádná iluze. Je to librace. Jde o kývavý pohyb, díky němuž nám Měsíc neukazuje jen svou jednu polovinu, ale až 59 procent povrchu. Za libraci může jednat eliptická dráha Měsíce obíhajícího kolem Země: je-li dál, pohybuje se Měsíc pomaleji, je-li blíž, pohybuje se rychleji. A protože jeho otáčení kolem vlastní osy se nemění, dojde občas k opoždění nebo předběhnutí rotace kolem Země.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články