Jedinečné video: Nejohroženější gorily světa vyšly z pralesa. A vypadají spokojeně

Asi jste netušili, že goril existuje celkem 5 poddruhů. Nejčastěji se mluví o dvou – gorile nížinné a gorile východní. Je to proto, že jiné poddruhy jsou kriticky ohrožené.

Jedinečné video: Nejohroženější gorily světa vyšly z pralesa. A vypadají spokojeně
Jedinečné video: Nejohroženější gorily světa vyšly z pralesa. A vypadají spokojeně
Zdroj: archiv

Vůbec nejvzácnější je gorila nigerijská – podle odhadů jich žije v pralesích posledních asi 250 kusů. Minulý týden se po dlouhé době podařilo tyto gorily pozorovat v přírodě: Podívejte se na video:

 

Video vzniklo v Kamerunu, pořídila ho automatická kamera, neboli kamerová past. Stejným způsobem nedávno vyfotil český biolog Alexandr Pospěch vzácné opice hulmany. Gorily nigerijské jsou extrémně opatrné, před člověkem se přes velikost dokážou velmi obratně skrývat. Bojí se ho a utíkají – vyfotografovat je je tedy malý zázrak. 

Je to past!

Podařilo se to po mnoha letech až kamerové pasti. Ta totiž nevydává žádné zvuky ani zápach, a pokud je dobře zamaskovaná, gorily zůstávají klidné. Na dvouminutovém videu se skupina osmi goril pohybuje ve svém přirozeném prostředí. Chovají se zcela uvolněně, což je pro biology nesmírně cenné; mohou tak díky videu studovat jejich život. 

Video pořídila a zveřejnila organizace Wildlife Conservation Society. Ředitel jejího afrického programu James Deutsch ho okomomentoval: “Právě takové záběry, jaké se nám podařilo získat, jsou pro gorily nigerijské nesmírně důležité. Pomáhají totiž inspirovat místní obyvatelstvo i vlády Nigerie a Kamerunu, že tento druh stojí za záchranu. Pokračování výzkumu nám snad pomůže, abychom tyto nejvzácnější primáty ochránili před vyhynutím…“  

Gorila nigerijská žije pouze na ploše 750 km2 ve dvou zemích – Kamerunu a Nigérii. Živí se především ovocem a jídelníček si ráda vylepšuje také vodními rostlinami; smslne si však také na mravencích a termitech. Za potravou se stěhují podobně jako naši prapředkové – denně se přesunou asi o kilometr.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články