Konec olympijských rekordů je tady, předpovídá expert

Heslo olympijských her - "Rychleji, výš, silněji" - navozuje obrázek neustálého atletického překonávání rekordů. Ale někteří vědci uvádějí, že sportovní rekordy začínají stagnovat a jednoho dne bude téměř nemožné překonat je bez léků, genových manipulací nebo futuristických technologií.

Konec olympijských rekordů je tady, předpovídá expert
Konec olympijských rekordů je tady, předpovídá expert
Zdroj: archiv

Mužský rekord ve skoku do dálky byl ustaven v roce 1991, mužský skok o tyči zůstává nezměněný od roku 1994 a výkony na krátkých plaveckých tratích se zhoršily od roku 2010, kdy byly zakázané plavky snižující aerodynamický odpor.

"Ve všech sportech je vidět vyrovnávání se," řekl Steve Haake, ředitel střediska pro sportovní výzkum Sheffieldské univerzity. Rekordy budou v mnoha sportech dál překonávány, dodal, ale rozdíly budou menší a menší.

Geoffroy Berthelot ze sportovního ústavu INSEP v Paříži se zaměřil na historii olympijských rekordů od roku 1896, kdy začala tradice moderních olympiád. Vypočítal, že atleti už dosáhli 99 procent toho, co je možné v rámci hranic přirozené lidské fyziologie. Do roku 2027 polovina ze všech 147 sportovních odvětví podle jeho matematického výpočtu dosáhne svých odhadovaných limitů, a poté je nebude možné posouvat o více než 0,05 procenta, dodal Berthelot. "Sportovní výkony dosahují fyziologického stropu," doplnil vědec.

SROVNÁNÍ: Tak neskutečně se změnily olympijské sporty za 100 let

Hranice lidských možností

Reza Noubary z Pensylvánské univerzity předpovídá, že sprint mužů na sto metrů, který je vnímán jako měřítko lidského zrychlení a rychlosti, může dosáhnout maximálně na čas 9,4 vteřiny.

"Údaje naznačují, že zvyšování lidské rychlosti se zpomaluj, a nakonec se úplně zastaví," řekl Noubary. Dodal ale, že tato předpověď je založena jen na matematice. Nebere v úvahu objevení výjimečných běžců, jako je Jamajčan Usain Bolt, který v současnosti drží na této trati rekord v hodnotě 9,58 vteřiny. "Pro kohokoli je nemožné předpovídat rozsah hříček přírody v oblasti atletického talentu," řekl Noubary. "Bolt je dokonalým příkladem, protože spojuje mechanické výhody těl vyšších mužů s rychle se stahujícími svalovými vlákny mužů menšího vzrůstu." 

Noubary také vypočítal, že rekord ve skoku do dálky, který už 21 let drží s hodnotou 8,95 metru Američan Mike Powell, bude pravděpodobně překonán až někdy kolem roku 2040. Samotné Powellovo vylepšení přišlo o téměř 23 let poté, co Bob Beamon vytvořil rekord 8,90 metru na olympijských hrách v Mexiku v roce 1968.

Podívejte se, jak vypadali první moderní olympijské hry:

Někdy to, co znamená rozdíl ve výkonnosti, nespadá na vrub genů, ale technologie. Příkladem jsou celotělové plavky, které se v roce 2008 postaraly o bezprecedentních 25 překonaných rekordů a o dalších 47 v roce 2009, než byly zakázány.

Mark Denny, matematik ze Stanfordovy univerzity, ve zprávě z roku 2008 uvedl, že dostihová rychlost chrtů a plnokrevníků se nezvýšila posledních 40 až 60 let, přestože jsou k dispozici nejlepší chovná zvířata a léky posilující výkonnost.

Olympiáda v říši zvířat. Člověk by prohrál ve všech disciplínách

Rekordy se budou překonávat pořád?

Existují ovšem i tací, kdo věří, že rekordy budou překonávány pořád, i kdyby to mělo být o nejtěsnější zlomek setin vteřiny. "Představte si třeba, že by bylo rozhodnuto měřit je v tisícinách," řekl Ian Ritchie z kanadské Brockovy univerzity. Podle něj navíc nejsou předpovědi toho, že maxima v rekordech už bylo dosaženo, ničím novým.

Než Brit Roger Bannister v roce 1954 zaběhl míli (1,6 kilometru) pod čtyři minuty, "mnozí předpokládali, že je to teoreticky nemožné, protože by člověku jednoduše praskly plíce", dodal Ritchie. Současný rekord na míli je 3:43,13.

FOTO: Reuters

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články