Lidé s hnědýma očima jsou vnímáni jako důvěryhodnější. Tvrdí to nedávný výzkum

Nejde ale jen o barvu očí, ale i o další faktory. Čtěte dál…

Lidé s hnědýma očima jsou vnímáni jako důvěryhodnější. Tvrdí to nedávný výzkum
Lidé s hnědýma očima jsou vnímáni jako důvěryhodnější. Tvrdí to nedávný výzkum
Zdroj: archiv

Lidé s hnědýma očima jsou vnímáni oproti modrookým jako důvěryhodnější. S těmito závěry přišel mezinárodní vědecký tým pod vedením Karla Kleisnera z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Není to však dáno barvou očí, ale specifickými rysy obličeje hnědookých jedinců.  O výzkumu informoval server sciencedaily.com a studie byla publikována 9. ledna v odborném časopise PLOS One.

Makrofotografie lidských očí: jsou skutečnou bránou do duše

Vědci už dříve zkoumali souvislost mezi barvou očí a vnímáním dominance, ukázalo se, že muži s tmavýma očima, velkým nosem a očima blíže u sebe působí dominantněji. Čeští vědci svým výzkumem tehdy potvrdili, že právě tyto rysy jsou typické pro muže s hnědýma očima. Výzkum potvrdil i to, že modroocí muži jsou vnímáni jako méně dominantní, a to i po nasazení hnědě zabarvených kontaktních čoček - tvar obličeje se tím nezměnil.

V hlavní roli nejen barva

Výzkum se týkal vnímání mužské tváře. Jaké by byly asi výsledky u žen? FOTO: Thinkstock

Badatelé předložili účastníkům výzkumu fotky 80 mužů a žen, účastníci měli hodnotit jejich důvěryhodnost na číselné škále. Z tohoto testu vyšli jako důvěryhodnější jednoznačně hnědoocí. Poté vědci barvu očí lidí na fotografiích obrátili, ale i s očima přebarvenýma namodro byli původně hnědoocí vnímáni jako důvěryhodnější. Lidé se zelenýma očima prý v hodnocení skončili někde mezi modrookými a hnědookými.

Podle Kleisnera je to tím, že existuje vztah mezi barvou očí a tvarem obličeje, a důvěryhodnost tedy lidé vnímají spíše podle specifických rysů příznačných pro hnědooké. Mezi tyto rysy patří širší rty, větší oči, oválná brada a spíše užší obličej. Už v roce 2010 prováděl Kleisnerův tým pokusy, z nichž vyplynulo, že hnědoocí muži jsou vnímáni jako dominantnější.

Kleisner ale upozornil, že výsledky je třeba interpretovat velmi opatrně a srovnání bude třeba provést v dalších zemích.

 

Ilustrační foto: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články