Lovci větru slibují malou revoluci v produkci elektřiny

Alternativní zdroje energie - především větrné a solární farmy - se neobejdou bez tučných dotací, čímž deformují celý trh a prodražují elektřinu i další ceny. Nyní však přichází firma SheerWind s novým systémem využití větru, který je šestkrát účinnější než ten stávající, a dotace prý potřebovat nebude.

Lovci větru slibují malou revoluci v produkci elektřiny
Lovci větru slibují malou revoluci v produkci elektřiny
Zdroj: archiv

Obří větrníky chce firma nahradit menšími věžemi s trychtýři, které zachytávají vzdušné proudění. Zužující se potrubí ho následně zrychluje a přivádí k turbíně. Prototyp prošel už zkouškami a vyprodukoval šestkrát více energie než větrník za stejných podmínek a použití stejného generátoru. Už to by jistě stačilo, ale přednosti nového systému tím nekončí. 

Věže zabírají méně místa, náklady na konstrukci jsou nižší. Zařízení je navíc méně hlučné a podle předpokladů i méně poruchové. Také náklady na údržbu jsou nižší. Navíc generátor je umístěn na zemi nebo podzemí, takže nebude rozhodně narušovat leteckou dopravu a komunikaci jako současné větrné farmy. A v neposlední řadě nehrozí ani pobíjení ptactva jako u v současnosti využívaných obrovských lopatek.

Design turbíny INVELOX

Jedním z důvodů, proč je systém INVELOX šestkrát výkonnější, spočívá mimo jiné v tom, že umí lépe využít i slabší větrné proudění - přibližně od rychlosti 3,2 km/h - což je vánek (1 až 5 km/h). Díky tomu bude nový systém cenově konkurovat i energii vyráběné z vodních elektráren a plynu.

Související články