Luminale ve Frankfurtu je oslavou světla a fantazie. Uvidíte svět v jiném světle

Světelná show je výjimečným uměleckým prostředkem. Světlo je nadčasové, působivé a v umění si vydobývá stále lepší a lepší pozici. Posuďte sami, co všechno se s ním dá vykouzlit.

Luminale ve Frankfurtu je oslavou světla a fantazie. Uvidíte svět v jiném světle
Luminale ve Frankfurtu je oslavou světla a fantazie. Uvidíte svět v jiném světle
Zdroj: archiv

Festival Luminale 2012 v Frankfurtu se letos koná právě nyní (15.–20 dubna 2012) a je oslavou světel a osvětlovacích zařízení. Podívejte se sami 

Festival se koná každé dva roky. Většina projektů se odehrává v centru města. V minulosti se světelné instalace objevily v botanické zahradě nebo v muzeu přírody. Stejně jako v minulosti se tradičně se Luminale zúčastňují galerie a muzea. Největší atrakce jsou pro návštěvníky osvětlené fasády mrakodrapů, různé haly, ulice, kostely a parky a mosty. 

Festival Luminale je inspirován nejstarší světelnou slavností Fête des Lumières, která byla poprvé pořádána již před 150 lety ve francouzském Lyonu. Luminale se stalo významnou událostí pro umělce, architekty a designéry, kteří se sem sjíždějí z celého světa. Jejich projekty pak soutěží o ceny za design nebo architekturu.

Světelné divadlo Luminale je atrakcí nejen pro turisty a komerční záležitostí. Jde také o významné místo setkávání odborníků, kteří se zde scházejí kvůli inovacím a experimentům. V rámci veletrhu se uskutečňují různé diskusní panely, uzavírají obchodní kontrakty a hlavně vznikají inspirace…

Celkem se divákům představí kolem 175 světelných soch nebo osvětlených představení. Můžete vidět nejen velkolepé světelné show, ale i světelné instalace vytvářející umělé květy (v zahradách parlamentu; foto úplně dole), nebo 

Kurátor Helmut Bien očekává kolem 140 000 návštěvníků a k tomu ještě více než 3 miliony dalších, nepřímo zapojených a virtuálních diváků.

Zapojení umělci pocházejí ze zemí celého světa a významnými účastníky jsou také univerzity (Offenbach University of Design nebo Mainz University of Applied Sciences a další).

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články