Mamuti vymírali pomalu. Vinu na tom měl i člověk

K vyhynutí mamutů srstnatých přispělo několik faktorů – zvýšení teplot, změna vegetace, rozšíření lidského druhu. S tímto zjištěním přišli vědci v posledním čísle časopisu Nature Communications.

Mamuti vymírali pomalu. Vinu na tom měl i člověk
Mamuti vymírali pomalu. Vinu na tom měl i člověk
Zdroj: archiv

Z vyhynutí mamutů se můžeme poučit.

Mamuti mizeli na planetě postupně. Výsledky vědecké studie tak popírají dosavadní teorie, že tito pravěcí savci s mohutnými zahnutými kly vymřeli prakticky naráz, ať už v důsledku chorob, vinou člověka nebo meteorologické katastrofy.

Nebyl to jediný faktor, který by s nimi skoncoval naráz, upozornil jeden z autorů studie Glen MacDonald z Kalifornské univerzity v Los Angeles. "Jde o vymírání, které trvalo dlouhou dobu. Táhlo se tisíce let."

Badatelé při výzkumu použili mimo jiné radiokarbonovou analýzu, která odhalila podíl několika faktorů na vymírání mamutů. Například mamuti z oblasti Beringovy úžiny (v dávné době to byl ale pevninský most spojující Aljašku s východní Sibiří) byli hojní ještě v období před 45 000 až 30 000 lety. Jejich vymírání trvalo dlouho, přičemž čelili změnám klimatu, životního prostředí i přítomnosti lidí. Definitivně vyhynuli teprve zhruba před 4 000 lety.

Varování i pro člověka

Tato shoda faktorů se ale může podle badatelů objevit i v blízké budoucnosti, zdůraznil MacDonald. "Když sledujeme šíři změn, kterou předpokládáme v souvislosti s klimatickými změnami v průběhu příštích sta let, i modifikace při využívání půdy a růst populace, pak hrozí stejný tlak na druhy; ale my tlačíme na kalendář," varoval badatel. "V jistých ohledech je to děsivé," dodal.

FOTO: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články