Mnemotechnika aneb Jak si zapamatovat nezapamatovatelné

Mnemotechniky se zakládají na asociaci mezi něčím, co se snadno pamatuje, a něčím, co se pamatuje špatně. Je proto nejlepší, aby si každý člověk vytvořil techniku na míru podle vlastních asociačních spojení. Platí, že čím více se učíte a cvičíte paměť, tím se učíte snáz a pamatujete si lépe.

Mnemotechnika aneb Jak si zapamatovat nezapamatovatelné
Mnemotechnika aneb Jak si zapamatovat nezapamatovatelné
Zdroj: archiv

Je proto nejlepší, aby si každý člověk vytvořil techniku na míru podle vlastních asociačních spojení. Platí, že čím více se učíte a cvičíte paměť, tím se učíte snáz a pamatujete si lépe.

Rosenbaum

Jednou z nejznámějších metod pamatování je tzv. Rosenbaum. Je pojmenovaná podle amerického novináře Davida Rosenbauma, držitele Pulitzerovy ceny. Používá se při vedení různých projektů, přípravě prezentací a pro snadnější utřídění důležitého a nedůležitého. Je to systém, který umožňuje uspořádat nejen vlastní poznámky, ale celou mysl. Zakládá se na jednoduchých krocích:

1. Každou stránku svých poznámek očíslujte.
2. Na každé stránce označte nejdůležitější detail, fakt nebo citát.
3. Na zvláštní papír si napište seznam těchto informací a čísla stránek, na kterých se nacházejí.

 

Berlitzova metoda

Možná se vám už stalo, že jste se ocitli v cizí zemi, kde se mluví jazykem, který neovládáte. Přesto jste se během několika dní naučili základní fráze. 

Zvířata, která mají lepší paměť než vy. Otestujte se!

Zakladatelem této metody je Američan Maximilian Berlitz, profesor francouzštiny a němčiny. Roku 1878 zavedl do praxe výuku jazyka rodilým mluvčím, který neovládá jazyk žáků. Tuto metodu s úspěchem používají mnohé jazykové školy: nezatěžují vás mluvnickými ani pravopisnými pravidly, vše se učíte konverzací. Jak potvrzují statistiky, tímto způsobem se toho lidé více naučí a zapamatují.

Barevná vizualizace

Jestliže máte před zkouškou a jste vizuální typ, bude se vám nejlépe učit z knih (a nikoliv ze skript, která jste sami nenapsali). To, čemu nerozumíte, při prvním čtení přeskočte. Při druhém čtení mozek sám přemění nepochopené na pochopené.

Není na škodu barevně odlišit části, které vám byly jasné při prvním čtení, a ty, které jste pochopili až při druhém. Večer před zkouškou si pročtěte všechny podtržené části a dobře se vyspěte. Ve spánku mozek ukládá informace získané během dne. Při zkoušce si snažte vybavit barvy podtržených částí textu – budete se snáze soustředit na zodpovězení otázky.

Více se o mnemotechnice a o tom, jak si nejlépe zapamatujete jména nebo čísla, dočtete na WWW.SENSAKLUB.CZ

Zdroj: sensaklub.cz / Ester Brožová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články