Na černém trhu se dal sehnat egyptský sarkofág ze 16. století př. n. l.

V Jeruzalémě byly objeveny dva pravé starověké sarkofágy, které obchodník nabízel k prodeji.

Na černém trhu se dal sehnat egyptský sarkofág ze 16. století př. n. l.
Na černém trhu se dal sehnat egyptský sarkofág ze 16. století př. n. l.
Zdroj: archiv

Izraelský úřad pro starožitnosti zabavil v obchodě v jeruzalémském Starém městě dva sarkofágy, ukradené zřejmě z egyptských hrobek. Dřevěná víka potažená sádrou jsou přeřezána pilou, a jsou tak nenapravitelně poškozena. Informoval o tom list The Jerusalem Post. 

 

Rozřízli je napůl kvůli jednoduššímu převozu

Jeden ze sarkofágů pochází ze 16. až 14. století před naším letopočtem, další z 10. až 8. století před naším letopočtem. Jsou vyzdobené výjevy a hieroglyfy. 

Úřad se domnívá, že zloději vykradli hrobky a sarkofágy propašovali do Dubaje a právě kvůli snadnějšímu převozu je přeřezali. Do Izraele se pak rakve dostaly přes Evropu. Není jasné, kdy byly hrobky vykradeny. Izrael začal vyjednávat o navrácení památek Egyptu.

NOVINKY V EGYPTOLOGII
Během návštěvy karnackého chrámu v Luxoru v březnu 2012 oznámil egyptský ministr památek Mohamed Ibrahim objev jména krále 17. dynastie Senachtenrea (Taa I.), které dosud na dobových památkách nebylo nikdy nalezeno. Jméno objevil archeologický tým IFAO během rutinních výzkumů na severní straně Amenreova chrám u v Karnaku

Revoluce v Egyptě už obavy egyptologům nepřináší

Revoluční hnutí, které otřásalo Egyptem zhruba před rokem, přidělalo vrásky také egyptologům. K negativním důsledkům patřilo hlavně rabování a v nalezištích i depozitářích. Policie nestačila památky uhlídat. Lupiči se dostali také na pohřebiště egyptských faraonů v Abúsíru, jedné z nejvýznamnějších archeologických lokalit a mimo jiné i působiště českých archeologů.

Zloději se k památkám chovají velmi neuctivě a většinou je i poškodí. Snaží se odnést hlavně to, co mohou okamžitě prodat - jednalo se hlavně o drobné předměty. Pokud je lup větší a nedá se odnést, nerozpakují se jej někteří jednoduše rozřezat a odnést po kouskách, jako se to stalo nyní i případě dvou sarkofágů. Archeologové se politických změn v Egyptě již neobávají. Situace se už uklidnila a to nejhorší snad pominulo.

Ilustrační foto: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články